11.4 C
Srebrenik
Četvrtak, 23 Septembra, 2021

Nakon što se u Sloveniji pojavila rijetka bolest: Zečija groznica moguća i u BiH

U Sloveniji je ove godine zabilježen povećan broj slučajeva zečije groznice – tularemije, rijetke bolesti koja se sa životinja prenosi na ljude. Nakon 30 godina u junu i julu potvrđeno je 27 slučajeva ove inače rijetke bolesti među ljudima, a većina slučajeva završila je hospitalizacijom.

Dostupni podaci

Lejla Velić, profesorica zaraznih bolesti na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu, kazala je da, prema dostupnim podacima, za sada nije bilo zabilježenih slučajeva u BiH.

– S obzirom na trenutnu situaciju, prije svega godišnje doba, kada ljudi više borave u prirodi, ali i veću populaciju glodara, oprez je itekako neophodan – istakla je Velić.

Pojašnjava da je uzročnik ovog bakterijskog oboljenja izuzetno infektivan za ljude i životinje te da se pojava veže za veće socioekonomske krize, a jednoj takvoj i sami svjedočimo gotovo dvije godine.

– Dovoljno je 10 bakterija da se razvije infekcija. Simptomi se manifestiraju u zavisnosti od načina zaraze. Čir na koži pojavljuje se na mjestu gdje je bakterija ušla u tijelo. Popraćen je otjecanjem limfnih žlijezda, obično ispod pazuha ili na preponama – kazala je Velić.

Drugi oblik, kako navodi, nastaje kada bakterija uđe kroz oko. Simptomi uključuju iritaciju i upalu oka te otjecanje limfnih žlijezda kod uha. Do zaraze može doći konzumiranjem kontaminirane hrane ili vode. Zagađena voda uzrok je oboljenja u Sloveniji.

Opći simptomi

– Plućna forma je najozbiljniji oblik tularemije. Simptomi uključuju kašalj, bol u prsima i otežano disanje. Može se pojaviti i ako se drugi oblici tularemije ne liječe i bakterije se šire krvotokom do pluća – istakla je Velić.

Nakon inkubacije od tri do pet dana javljaju se opći znaci i simptomi: groznica, jeza, glavobolja, neudobnost, umor, anoreksija, mialgija, nelagoda u grudima, kašalj, upala grla, povraćanje, proljev te bol u trbuhu.

Preporuke za građane

S obzirom na period godine kada stanovništvo koristi odmore u prirodi, prilikom planinarenja, kampiranja ili rada na otvorenom, potrebno je nositi hlače dugih nogavica, duge rukave i čarape kako bi spriječili kontakt.

– Odmah treba ukloniti krpelje pincetom, nikako piti vodu iz izvora, ne dirati bolesne ili mrtve životinje. Posebnu pažnju skrećem lovcima i ljudima u industriji kože, da koristite rukavice pri rukovanju životinjama. Prije jela treba dobro skuhati meso divljači – zaključila je Velić.

(Avaz)

Vijesti

U BiH izdato 46.229 ličnih karata i pasoša u kojima stoji oznaka “XX”

Iako ne postoji precizno objašnjenje zbog kojeg je u BiH izdato 46.229 dokumenata u kojima umjesto potpisa građana stoji oznaka “XX”, čije značenje je...

Donacija / Vlada Slovenije odobrila 100.620 doza vakcine Pfizer za Bosnu i Hercegovinu

Vlada Republike Slovenije odobrila je donaciju od 100.620 doza vakcine kompanije Pfizer/BioNTech našoj zemlji za borbu protiv pandemije virusa COVID-19. Kako je saopćeno iz Ministarstva zdravlja Republike Slovenije, donacija je odobrena...

STVARNOST: Više od 400.000 zaposlenih u BiH prima platu manju od 1000 maraka

Njemački ured za statistiku (Destatis) objavio je istraživanje u kojem uspoređuje cijene u 36 evropskih država. Uzete su cijene iz jula ove godine koje...

Stay Connected

21,988FansLike
2,952FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe