11.4 C
Srebrenik
Četvrtak, 23 Septembra, 2021

Nestašica pilećeg filea širom BiH, cijene do 10 KM po kilogramu

Povećana potražnja, ali i povećana kontrola uvoza i slabiji prirast tovnih pilića zbog visokih temperatura uticali su na to da na policama širom BiH dođe do nestašice pilećeg filea.

Naime, kako kaže Edin Jabandžić, predsjednik Koordinacionog odbora peradara, živinara BiH, razlog nestašice je povećana potražnja za pilećim fileom jer je veliki dio ljudi iz dijaspore došao u naše krajeve.

“Pored povećane potražnje, imamo i problem sa vrućinama, koje su prouzrokovale slabiji prirast životinja, a pored toga imamo problem sa uginućima živine na farmama od toplotnog udara”, kazao je Jabandžić i dodao da se nada da će u narednih deset dana doći do stabilizacije na tržištu.

“Cijena pilećeg filea dostigla je 9,5 KM, upravo iz razloga što je došlo do velikog poskupljenja hrane za živinu, tako da je moralo da dođe do viših cijena naših proizvoda”, kazao je Jabandžić.

Dodao je da je poskupljenje piletina na prostoru BiH praćeno svjetskim trendom stalnog poskupljanja stočne hrane

“Nadam se će se to u narednom periodu zaustaviti, ali to niko ne zna, jer mi smo ovdje tako malo tržište i od nas sigurno ništa ne zavisi, mi pratimo ulazne cijene, pratimo cijene žitarica i kako one skaču, mi smo prisiljeni da podižemo cijenu piletine”, kazao je Jabandžić.

Kako je rekao, još jedan razlog manjka pilećeg filea je i povećana kontrola uvoza, prvenstveno iz Turske.

/RTV Slon/Nezavisne novine/

Vijesti

Donacija / Vlada Slovenije odobrila 100.620 doza vakcine Pfizer za Bosnu i Hercegovinu

Vlada Republike Slovenije odobrila je donaciju od 100.620 doza vakcine kompanije Pfizer/BioNTech našoj zemlji za borbu protiv pandemije virusa COVID-19. Kako je saopćeno iz Ministarstva zdravlja Republike Slovenije, donacija je odobrena...

STVARNOST: Više od 400.000 zaposlenih u BiH prima platu manju od 1000 maraka

Njemački ured za statistiku (Destatis) objavio je istraživanje u kojem uspoređuje cijene u 36 evropskih država. Uzete su cijene iz jula ove godine koje...

Njemačka uvodi pravila, necijepljeni bi mogli ostati bez novca ako odu u karantenu

Stanovnici Njemačke koji se nisu cijepili, a koji će zbog povratka iz rizičnih područja ili kontakta sa zaraženima biti prisiljeni na samoizolaciju, više neće...

Stay Connected

21,988FansLike
2,952FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe