11.4 C
Srebrenik
Četvrtak, 23 Septembra, 2021

Nove naredbe u FBiH: Nošenje maske obavezno i na otvorenom pod jednim uvjetom

Vlada Federacije BiH na posljednjoj sjednici donijela je nove naredbe i preporuke u vezi postupanja s ciljem kontrole i suzbijanja pandemije koronavirusa.

One su na snazi od 26. avgusta pa do 9. septembra. Obavezno nošenje maski je naređeno i na otvorenom ukoliko nije moguće držati fizičku distancu od dva metra. Nošenje maski se podrazumijeva i na stajalištima gradskog prijevoza, peronima, pijacama, tržnicama te na drugim mjestima gdje je povećano zadržavanje građana.

Okupljanja su ograničena na 50 osoba u zatvorenom i ne više od 100 na otvorenom prostoru.

Sarajevo, BiH – 15. oktobar 2020: Građani Sarajeva od jutros nose maske i na otvorenom u skladu s novim mjerama kantonalnog kriznog štaba s ciljem sprečavanja širenja zaraze koronavirusom ( Samır Jordamovıc – Anadolu Agency )

Bez rekvizita na tribinama

Pod uvjetom da učesnici skupa imaju antigenski ili PCR test (ne stariji od 48 sati) ili potvrdu o prebolovanom Covid-19 (ne stariju od 6 mjeseci) ili potvrdu o završenoj vakcinaciji, okupljanja su ograničena na maksimalno 150 u zatvorenom i 300 na otvorenom.

Ugostiteljski objekti smiju primiti maksimalno 50 osoba u zatvorenom prostoru i 100 osoba na otvorenom, ukoliko veličina zatvorenog i otvorenog prostora ugostiteljskog objekta omogućava poštivanje mjera i preporuka zavoda za javno zdravstvo u Federaciji BiH.

U kinima i pozorištima dopušta se organiziranje predstava i projekcija filmova za maksimalno 100 osoba uz obavezan razmak od najmanje dva metra između osoba.

Kada je riječ o sportskim takmičenjima dopušteno je prisustvo gledatelja, uz uslov korištenja do 30 posto kapaciteta stadiona, a ne više od 500 osoba po tribini.

Na prijedlog Kriznog štaba usvojena je i odluka da osobe na tribinama ne smiju imati navijačke rekvizite!

Dopušteno je održavanje kongresa, konferencija i drugih edukativnih skupova i to do 100 osoba. Organizator skupa u kojem učestvuje više od 100 osoba dužan je prethodno osigurati saglasnost nadležnog kriznog štaba kantonalnog ministarstva zdravstva.

Djelovati prema procjeni

Ako skup ima više od 100 osoba, potrebno je da učesnici imaju negativan antigenski ili PCR test, ne stariji od 48 sati, ili potvrdu o prebolovanom COVID-19 ne stariju od 6 mjeseci, ili potvrdu o završenoj vakcinaciji.

Federalna vlada je naredila kantonalnim vladama odnosno kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva donošenje restriktivnijih mjera u skladu s procjenom rizika događaja koji mogu dovesti do pogoršanja epidemiološke situacije, kao i na osnovu aktuelne epidemiološke situacije.

Vijesti

Donacija / Vlada Slovenije odobrila 100.620 doza vakcine Pfizer za Bosnu i Hercegovinu

Vlada Republike Slovenije odobrila je donaciju od 100.620 doza vakcine kompanije Pfizer/BioNTech našoj zemlji za borbu protiv pandemije virusa COVID-19. Kako je saopćeno iz Ministarstva zdravlja Republike Slovenije, donacija je odobrena...

STVARNOST: Više od 400.000 zaposlenih u BiH prima platu manju od 1000 maraka

Njemački ured za statistiku (Destatis) objavio je istraživanje u kojem uspoređuje cijene u 36 evropskih država. Uzete su cijene iz jula ove godine koje...

Njemačka uvodi pravila, necijepljeni bi mogli ostati bez novca ako odu u karantenu

Stanovnici Njemačke koji se nisu cijepili, a koji će zbog povratka iz rizičnih područja ili kontakta sa zaraženima biti prisiljeni na samoizolaciju, više neće...

Stay Connected

21,988FansLike
2,952FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe