11.4 C
Srebrenik
Četvrtak, 23 Septembra, 2021

Obilježena godišnjica stradanja: Porodice žrtava na Korićanskim stijenama i dalje tragaju za pravdom

Na lokalitetu Korićanskih stijena na Vlašiću obilježena je 29. godišnjica stradanja prijedorskih i kotorvaroških Bošnjaka i Hrvata, javlja Anadolu Agency (AA).

Dvije stotine ruža bačeno je s litice na lokalitetu Korićanskih stijena na Vlašiću, gdje su 21. augusta 1992. godine strijeljana 224 bošnjačka i hrvatska muškarca.

Muškarce, prethodno zatvorene u prijedorskim logorima, pod izgovorom razmjene, na Korićanskim stijenama postrojili su pripadnici interventnog voda tadašnje policije Republike Srpske iz Prijedora.

Naredivši im da kleknu, pucali su im u leđa nakon čega su njihova tijela padala u ponor dubok više od 300 metara. Na tom stratištu danas su porodice ubijenih, preživjeli i članovi Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini proučili Fatihu i odali počast stradalim.

Među danas okupljenim bila je i Alema Lihović.

“Izgubila sam sina od 17 godina. Godine 1992. odvojili su nas. Našli smo nešto malo posmrtnih ostataka”, kazala je Lihović.

Munevera Avdić, predsjednica organizacije porodica šehida, poginulih boraca i nestalih osoba Kotor-Varoš, podsjetila je da su oni suorganizatori današnjeg obilježavanja.

“Do danas se u Bosni i Hercegovini traži još više od 7.500 nestalih osoba. Nismo zadovoljni tempom traženja nestalih osoba. Porodice umiru, njihovi najmiliji se ne pronalaze, a oni odlaze na drugi svijet ne znajući šta je bilo sa njihovim članovima porodica. Ovim putem apelujem na sve institucije koje se bave tim pitanjem da ubrzaju proces traženja nestalih”, dodala je Avdić.

Na obilježavanju je bio i Mirsad Duratović, bivši logoraš logora “Omarska”, sadašnji predsjednik Skupštine Grada Prijedora i predsjednik Regionalnog saveza udruženja logoraša regije Banjaluka te je rekao da je danas 29. godišnjica jednog od najmonstruoznijih zločina počinjenih nad prijedorskim logorašima.

“Kruna zločina koji je počinio interventni vod prijedorske policije, 182 identifikovana do sada s Korićanskih stijena od kojih je 177 iz Prijedora i pet iz Kotor-Varoši. Još uvijek tragamo za sedam lica koja su ovdje ubijena”, kazao je Duratović.

Kritikovao je Sud Bosne i Hercegovine kada je riječ o izricanju presuda.

“Statistički gledano, za 184 ubijena osuđeno je 11 prijedorskih policajaca na ukupno 199 godina zatvora. Kada se matematički pogleda, dođete do toga da je ta grupa za svakog ubijenog dobila 12,5 mjeseci zatvora”, pojasnio je Duratović navodeći da je to kazna koja ne može zadovoljiti nikoga od porodica žrtava.

Traže od Suda Bosne i Hercegovine da u budućnosti bude rigorozniji kada su u pitanju presude uzimajući u obzir monstruoznost zločina na Korićanskim stijenama.

“U godinama sam i slaba sam ali ovo ne mogu propustiti. Sama sam. Izgubila sam sina u Omarskoj”, kazala je Derviša Duratović.

Hamdija Joldić, predsjednik Skupštine logoraša udruženja u Kozarcu, koji je bio zarobljen u “Keratermu”, “Omarskoj” i “Trnopolju”, kazao je:

“Naši koji su uspjeli proći za Travnik su odmah javili o čemu se ovdje radi”.

Seid Omerović, predsjednik Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, podsjetio je da je na ovoj lokaciji život okončan za 224 logoraša.

“O težini i osjećajima na ovom mjestu najbolje da vam govore porodice i preživjeli. Preživjelo je 12 osoba. Bitno je izboriti se za istinu, kazniti odgovorne ali isto tako graditi sadašnjost i budućnost. Sadašnjost i budućnost ne možemo graditi sami, moraju je graditi svi narodi u Bosni i Hercegovini”, pojasnio je Omerović.

Vijesti

U BiH izdato 46.229 ličnih karata i pasoša u kojima stoji oznaka “XX”

Iako ne postoji precizno objašnjenje zbog kojeg je u BiH izdato 46.229 dokumenata u kojima umjesto potpisa građana stoji oznaka “XX”, čije značenje je...

Donacija / Vlada Slovenije odobrila 100.620 doza vakcine Pfizer za Bosnu i Hercegovinu

Vlada Republike Slovenije odobrila je donaciju od 100.620 doza vakcine kompanije Pfizer/BioNTech našoj zemlji za borbu protiv pandemije virusa COVID-19. Kako je saopćeno iz Ministarstva zdravlja Republike Slovenije, donacija je odobrena...

STVARNOST: Više od 400.000 zaposlenih u BiH prima platu manju od 1000 maraka

Njemački ured za statistiku (Destatis) objavio je istraživanje u kojem uspoređuje cijene u 36 evropskih država. Uzete su cijene iz jula ove godine koje...

Stay Connected

21,988FansLike
2,952FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe