7.4 C
Srebrenik
Nedjelja, 26 Septembra, 2021

Oni koji su preboljeli koronu imaju manje šanse da se zaraze delta sojem od vakcinisanih Pfizerom

Osobe koje su se oporavile od Covida-19 tokom jednog od ranijih talasa pandemije imaju manji rizik od zaraze delta varijante od onih koji su dobili dvije doze Pfizer vakcine, rezultat je to jedne izraelske studije.

Najveća analiza koja uspoređuje prirodni imunitet stečen ranijom infekcijom sa zaštitom koju pruža jednu od najmoćnijih vakcina koje se trenutno koriste, pokazala je da su reinfekcije mnogo rjeđe, piše Bloomberg.

Rad istraživača u Izraelu u suprotnosti je s ranijim studijama koje su pokazale da imunizacija nudi bolju zaštitu od ranijih infekcija, iako te studije nisu obihvatale delta varijante.

Rezultati su dobra vijest za pacijente koji su se već uspješno borili s Covidom-19. Ljudi koji su primili obje doze vakcine Pfizer imali su skoro šest puta veću vjerovatnost da dobiju delta infekciju i sedam puta veću vjerovatnost da će imati simptomatsku bolest od onih koji su se oporavili.

“Ova analiza pokazala je da prirodni imunitet pruža dugotrajniju i jaču zaštitu od infekcija, simptomatskih bolesti i hospitalizacije zbog delta varijante”, rekli su istraživači.

Analiza je također pokazala da zaštita od ranije infekcije s vremenom nestaje, ali čini se da je davanje jedne injekcije onima koji su prethodno bili zaraženi pojačalo njihovu zaštitu. Dugoročna korist pojačane doze inokulacije, koja je tek nedavno počela u Izraelu, nije poznata.

Vijesti

Tablete za liječenje korone mogle bi biti dostupne za nekoliko mjeseci

Najmanje tri obećavajuća antivirusna lijeka koja bi mogla spriječiti simptome i ograničiti prijenos Covid-19 nalaze se u kliničkim ispitivanjima. Stručnjaci smatraju da najviše obećava lijek...

Studentima UNTZ -a zabranjeni protesti!

Studentski parlament UNTZ- a objavio je da su protesti koji su bili najavljeni za ponedjeljak 27.09.2021. godine otkazani, jer su iz MUP -a TK...

Novi COVID bilten za BiH koji treba da nas zabrinjava

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini je 589 osoba (jučer 852) pozitivno na koronavirus. Testirano je ukupno 2.663 uzorka (jučer 3.457 ). U ovom vremenskom periodu od posljedica COVID-19 preminule 32 osobe (jučer 26): u FBiH...

Stay Connected

21,988FansLike
2,956FollowersFollow
18,500SubscribersSubscribe