11.4 C
Srebrenik
Četvrtak, 23 Septembra, 2021

Pandemija / EU sa popisa “sigurnih zemalja” uklonila SAD, Izrael i tri zemlje sa Balkana

Europska unija je skinula s popisa “sigurnih država” Sjedinjene Američke Države, Izrael, Libanon, Crnu Goru, Kosovo i Sjevernu Makedoniju. Ove države nisu više na listi “sigurnih” iz kojih građani mogu bez ograničenja putovati u države Europske unije. Prema ovoj odluci Vijeća Europske unije, u načelu, građani iz ovih država neće uopće moći putovati u EU ako nemaju neodgodiv razlog ili pripadaju kategorijama na koje se mjere ne mogu primijeniti.

Ipak, u priopćenju Vijeća se navodi da ova odluka “ne prejudicira” mogućnost država članica da od ovih ograničenja izuzmu one koji su primili obije doze cjepiva.

Popis “sigurnih država” Europska unija je sastavila od proljeća kada je počelo postupno otvaranje. Na tome su najviše inzistirale države Unije koje značajno ovise o turizmu. Dramatično povećanje broja novozaraženih, činjenica da je delta soj dominantan, je utjecalo da se izmijeni lista “sigurnih država” i s nje skine ovih šest država, piše Jutarnji.hr.

Posebno je osjetljivo za neke države članice bilo skidanje Sjedinjenih Američkih Država s popisa. To znači da turisti iz SAD-a više neće moći neometano putovati u države Europske unije ako te države budu slijedile preporuke Vijeća. Na listi „sigurnih“ ostaju Kina, Japan, Kanada, Australija, Novi Zeland, Saudijska Arabija te neke druge države.

Osim ograničenja za putovanje državljana spomenutih država u EU izmjena popisa bi mogla utjecati i na odluke o ograničavanju putovanja iz EU u te države, odnosno nametanje dodatnih mjera za putovanje ili obveze za samoizolaciju pri povratku.

Zasad su na listi “sigurnih država” ostale Albanija, Bosna i Hercegovina te Srbija. Ali, ukoliko se broj novozaraženih poveća i ove države bi mogle biti skinute s te liste.


Vijesti

Donacija / Vlada Slovenije odobrila 100.620 doza vakcine Pfizer za Bosnu i Hercegovinu

Vlada Republike Slovenije odobrila je donaciju od 100.620 doza vakcine kompanije Pfizer/BioNTech našoj zemlji za borbu protiv pandemije virusa COVID-19. Kako je saopćeno iz Ministarstva zdravlja Republike Slovenije, donacija je odobrena...

STVARNOST: Više od 400.000 zaposlenih u BiH prima platu manju od 1000 maraka

Njemački ured za statistiku (Destatis) objavio je istraživanje u kojem uspoređuje cijene u 36 evropskih država. Uzete su cijene iz jula ove godine koje...

Njemačka uvodi pravila, necijepljeni bi mogli ostati bez novca ako odu u karantenu

Stanovnici Njemačke koji se nisu cijepili, a koji će zbog povratka iz rizičnih područja ili kontakta sa zaraženima biti prisiljeni na samoizolaciju, više neće...

Stay Connected

21,988FansLike
2,952FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe