16.4 C
Srebrenik
Četvrtak, 23 Septembra, 2021

“Pandemija je u zatišju, treba biti oprezan i spremiti se za vrijeme koje dolazi”

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH dr. Siniša Skočibušić, po struci infektolog i subspecijalist intenzivne medicine tvrdi da cjepiva ima dovoljno te je pozvao građane da se cijepe. 

Dugoočekivana tranša od 500.000 doza cjepiva Sinopharm, direktno dogovorena s tvornicom Sinopharm u Kini, u petak ujutro stižu na sarajevskI aerodrom, potvrdio je Skočibušić u intervjuu za N1. “To će biti dodatno ojačavanje ovog cijepnoga angažmana koji sada imamo. Ova cjepiva imaju rok trajanja dvije godine, tako da možemo ako i ne bude dovoljnog odziva, biti spremni i za naknadna cijepljenja. A mi trenutno u središnjem skladištu Zavoda za javno zdravstvo imamo oko 156.500 doza.

To su neupotrebljene doze i druga doza koju čuvamo za docjepljenje. Idući tjedan na teren šaljemo ukupno 62.000 doza Pfizera, Sinopharma i AstraZenece”, izjavio je dr. Skočibušić. Cjepiva trenutno ima više nego dovoljno, istaknuo je dr. Skočibušić, te pozvao stanovništvo da se odazove masovnom cjepljenju kao i one koji organizuju cjepljenje, prije svega Domove zdravlja, da otvore svoja vrata.

Pola miliona cjepiva koje stižu danas kupila je Vlada Federacije BiH, novcima građana. Na upit znamo li koliko smo platili cjepiva koja dobivamo tek sada, u kolovozu, pred potencijalni četvrti val pandemije, Skočibušić kaže kako su sama cijena i uvjeti kineskog proizvođača povjerljivi.  “Mi smo u prilici tražiti robu koja je na svijetu danas najtraženija. Odluka o zaključivanju ovoga ugovora je prošla cijeli niz pojedinaca i odgovornih tijela i svi su potpisali izjavu o povjerljivosti. Siguran sam da će doći trenutak kada će se moći o tome govoriti. I tada bih volio da se i mediji uključe kako bi napravili jednu trižišnu analizu. Osobno sam uvjeren da će naši rezultati biti najbolji”, rekao je dr. Skočibušić.

Objasnio je i što slijedi u BiH nakon zatišja pandemije. “Govoreći o trendu trenutnog rasta zaražavanja populacije, Zavod za javno zdravstvo FBiH bilježi porast broja zaraženih i ukupnog broja hospitaliziranih osoba”, kaže dr. Skočibušić. “Vidimo da je pandemija u jednom zatišju, pa su se ljudi opustili, ali to je trenutak koji govori da trebamo biti oprezni i spremiti se za vrijeme koje dolazi, s obzirom da je prije četiri tjedna kod nas otkriven Delta soj virusa i sada bilježimo nove slučajeve Delta soja, koja će biti dominatna i u Bosni i Hercegovini”, tvrdi Skočibušić.

Kazao je i kako bi trebalo puno više testirati na terenu. “Ako budemo više testirali biti će veća mogućnost da osobe koje su zaražene stavimo u kućnu samoizolaciju, kako bi se prekinuli putevi širenja. Znamo da se i ne nose zaštitne maske onoliko koliko bi trebali. To je ozbiljna opasnost. Država mora funkcionirati na svim razinama. Sada je situacija malo epidemiološki bolja. Na nas mnogi i građani i određene interesne skupine vrše pritisak da smanjimo odredbe koje donosi Krizni stožer i Zavod, jer kažu pa evo nema sada pandemije”, priznao je direktor ZZJZ FBiH.

Vijesti

U BiH izdato 46.229 ličnih karata i pasoša u kojima stoji oznaka “XX”

Iako ne postoji precizno objašnjenje zbog kojeg je u BiH izdato 46.229 dokumenata u kojima umjesto potpisa građana stoji oznaka “XX”, čije značenje je...

Donacija / Vlada Slovenije odobrila 100.620 doza vakcine Pfizer za Bosnu i Hercegovinu

Vlada Republike Slovenije odobrila je donaciju od 100.620 doza vakcine kompanije Pfizer/BioNTech našoj zemlji za borbu protiv pandemije virusa COVID-19. Kako je saopćeno iz Ministarstva zdravlja Republike Slovenije, donacija je odobrena...

STVARNOST: Više od 400.000 zaposlenih u BiH prima platu manju od 1000 maraka

Njemački ured za statistiku (Destatis) objavio je istraživanje u kojem uspoređuje cijene u 36 evropskih država. Uzete su cijene iz jula ove godine koje...

Stay Connected

21,988FansLike
2,952FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe