11.4 C
Srebrenik
Ponedjeljak, 27 Septembra, 2021

Prosječna junska plata u Federaciji BiH bila 999 KM

Prosječna junska neto plata u Federaciji BiH iznosila je 999 KM i nominalno je viša za 1,7 posto, a realno za 1,5 posto u odnosu na prethodni mjesec.

U odnosu na juni prošle godine, prosječna junska neto plata nominalno je viša za 4,8, a realno za tri posto, objavio je Federalni zavod za statistiku.

Najveće povećanje prosječne mjesečne isplaćene neto plate zabilježeno je u finansijskim i djelatnostima osiguranja – za 17,9 posto, gdje se povećao i broj zaposlenih za 0,4 posto, zatim u poljoprivredi, šumarstvu i ribolovu za tri posto, dok je broj zaposlenih u ovoj djelatnosti ostao na istom nivou.

U isto vrijeme najveće smanjenje prosječne junske neto plate zabilježeno je u javnoj upravi, i odbrani, te obaveznom socijalnom osiguranju, i to za 0,5 posto, dok je broj zaposlenih smanjen za 0,1 posto.

Smanjenje prosječne neto plate zabilježeno je i u pružanju smještaja, te pripremi i usluživanju hrane (hotelijerstvu i ugostiteljstvu) za 0,4 posto, dok se broj zaposlenih u ovoj djelatnosti povećao za 5,2 posto.

Vijesti

ZAVRŠILA SEZONA: Bez prethodne najave Hrvatska uvela strože mjere na granici

Prema informacijama Dnevnog lista koje su dobili od više građana iz BiH koji su ovog vikenda pokušali ući u Hrvatsku doznaje se kako je...

Cijene se otele kontroli, evo šta poskupljuje

Unazad godinu dana u BiH su značajno poskupile sve životne namirnice, neke i za više od 50 posto, dok su primanja penzionerske i radničke populacije...

Cijene hrane u BiH svakodnevno rastu

Cijene hrane u BiH svakodnevno rastu i svakog mjeseca morate se odricati nečega jer ne možete kupiti od plaće koje slabo ili nikako ne...

Stay Connected

21,988FansLike
2,956FollowersFollow
18,500SubscribersSubscribe