11.4 C
Srebrenik
Četvrtak, 23 Septembra, 2021

Turski vojnici pomažu civilima ispred aerodroma u Kabulu: Nahranili bebu koja je u gužvi odvojena od majke

Turski vojnici pobrinuli su se i nahranili dvomjesečnu bebu po imenu Hadiya, koja je u gužvi na ulaznim vratima aerodroma u Kabulu odvojena od majke. Vojnici su se pobrinuli o bebi, presvukli je i nahranili, a potom predali ocu, javlja Anadolu Agency (AA).

Hiljade Afganistanaca i dalje čekaju ispred ulaznih vrata Međunarodnog aerodroma “Hamid Karzai” u Kabulu, u nadi da će napustiti zemlju. Među civilima koji su proveli noć na kontrolnom punktu aerodroma u Kabulu, veliki je broj staraca, žena i djece. Svi čekaju momenat kada će se ukrcati na avion i napustiti Afganistan.

Ispred aerodroma su brojni turski vojnici koji pomaži afganistanskim civilima, dijele im hranu i vodu, te pomažu oko samog procesa evakuacije.

Novinar AA zabilježio je kako pripadnici turske vojske pokušavaju smiriti Afganistanku koja je bila u panici nakon što je izgubila pasoš. Na snimcima se može vidjeti kako joj vojnici daju vodu i pomažu kako bi se smirila.

Tokom gužve ispred aerodroma u Kabulu Afganistanka Farista Rahmani odvojena je od muža Ali Muse i dvomjesečne bebe Hadiye.

Ali Musa Rahmani je među hiljadama civila tražio suprugu, kod koje su ostale stvari i hrana za bebu, no nije je uspio pronaći. Pomogli su im turski vojnici, koji su oca i dvomjesečnu bebu doveli do sigurne zone. Pripadnici turske vojske presvukli su bebu, nahranili je a potom vratili ocu.

Ispred aerodroma u Kabulu dešava se također da neki od civila pokušaju preći preko zida oko aerodroma visokog pet metara. Tako je zahvaljujući turskim vojnicima i pripadnicima specijalnih snaga spašeno dijete kojem je prijetila opasnost da strada u stampedu mase koja je htjela ući u sigurnu zonu unutar vojne linije izvan aerodroma.

Turski vojnici unutar tijela Komande turske vojne misije u Afganistanu nastavljaju raditi u saradnji s vojnicima drugih zemalja na procesu evakuacije.

Vijesti

U BiH izdato 46.229 ličnih karata i pasoša u kojima stoji oznaka “XX”

Iako ne postoji precizno objašnjenje zbog kojeg je u BiH izdato 46.229 dokumenata u kojima umjesto potpisa građana stoji oznaka “XX”, čije značenje je...

Donacija / Vlada Slovenije odobrila 100.620 doza vakcine Pfizer za Bosnu i Hercegovinu

Vlada Republike Slovenije odobrila je donaciju od 100.620 doza vakcine kompanije Pfizer/BioNTech našoj zemlji za borbu protiv pandemije virusa COVID-19. Kako je saopćeno iz Ministarstva zdravlja Republike Slovenije, donacija je odobrena...

STVARNOST: Više od 400.000 zaposlenih u BiH prima platu manju od 1000 maraka

Njemački ured za statistiku (Destatis) objavio je istraživanje u kojem uspoređuje cijene u 36 evropskih država. Uzete su cijene iz jula ove godine koje...

Stay Connected

21,988FansLike
2,952FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe