7.4 C
Srebrenik
Nedjelja, 26 Septembra, 2021

Tuzla: Međuvršnjačko nasilje odraz stanja u društvu

Putem društvenih mreža i lokalnih portala, javnost u Tuzli je ove sedmice svjedočila o još jednom slučaju međuvršnjačkog nasilja.

Jedan informativni portal u Tuzli objavio je snimke međuvršnjačkog nasilja koje je snimio građanin iz zgrade ispred koje se nasilje dogodilo. Dok su se dva dječaka tukla, desetak djevojčica i dječaka su mobitelima snimali ovu tuču uz dobacivanja i likovanja.

Sociolog Smiljana Vovna kaže da je međuvršnjačkog nasilja, poput ovog, uvijek bilo. Problem je, kaže ona, generalno stanje društva u kojem dominira nasilje i moralno problematične osobe koje su uzori današnjoj omladini.

“Mi vidimo da u svakoj ovoj prilici, kada se ona desi, da jako mali broj vršnjaka pritrči i pomogne. Uglavnom svi fataju mobitele da snime i takmiče se ko će prvi objaviti na društvenim mrežama” kazala je Vovna.

U MUP-u Tuzlanskog kantona kažu da su sa ovosedmičnim događajem upoznati putem društvenih mreža. Kažu, policijske patrole će u narednom periodu imati pojačajanu kontrolu dijelova grada u kojima su zabilježeni slični incidenti. Stepen maloljetničke delikvencije u Tuzlanskom kantonu već godinama ima blagi pad što se dijelom ima zahvaliti i brojnim preventivnim aktivnostima, bar tako tvrde u kantonalnom MUP-u.

Amra Kapidžić, glasnogovrnica MUP-a Tuzlanskog kantona

“Od 2009-te godine Uprava polciije u saradnji sa Odgojnim centrom TK i drugim subjektima zaštite vrši preventivna edukativna predavanja po osnovnim i srednjim školama gdje se na odredjen način želi skrenuti pažnja i djeci i maloljetnicima kako da se zaštite da ne postanu žrtve ali ni počinioci.”

BHRT

Vijesti

Tablete za liječenje korone mogle bi biti dostupne za nekoliko mjeseci

Najmanje tri obećavajuća antivirusna lijeka koja bi mogla spriječiti simptome i ograničiti prijenos Covid-19 nalaze se u kliničkim ispitivanjima. Stručnjaci smatraju da najviše obećava lijek...

Studentima UNTZ -a zabranjeni protesti!

Studentski parlament UNTZ- a objavio je da su protesti koji su bili najavljeni za ponedjeljak 27.09.2021. godine otkazani, jer su iz MUP -a TK...

Novi COVID bilten za BiH koji treba da nas zabrinjava

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini je 589 osoba (jučer 852) pozitivno na koronavirus. Testirano je ukupno 2.663 uzorka (jučer 3.457 ). U ovom vremenskom periodu od posljedica COVID-19 preminule 32 osobe (jučer 26): u FBiH...

Stay Connected

21,988FansLike
2,956FollowersFollow
18,500SubscribersSubscribe