11.4 C
Srebrenik
Četvrtak, 23 Septembra, 2021

U Banjoj Luci sastanak lidera opozicije zbog Dodikovih izjava i sastanka s Erdoganom

Sastanak lidera opozicijskih političkih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj bit će održan danas u Banjoj Luci. Oni će se morati odrediti u vezi s političkim dogovorom iz NSRS-a koji je, kako kažu, Milorad Dodik narušio.

Na sastanak u 15 sati koji će biti održan u sjedištu SDS-a dolaze domaćin Mirko Šarović te predsjednici PDP-a i DNS-a Branislav Borenović i Nenad Nešić.

Oni će razmatrati novonastalu situaciju u vezi s političkim dogovorom u Narodnoj skupštini RS-a o nesudjelovanju u radu institucija BiH, a nakon odlaska Milorada Dodika na sastanak Predsjedništva BiH s liderom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom te izjave predsjednika SNSD-a da “Daytonski sporazum ne postoji i da on podržava teritorijalni integritet BiH”.

Šarović je ranije poručio da će na sastanku razgovarati se o aktualnoj političkoj situaciji u entitetu RS, ali i cijeloj BiH.

“Izjava data nakon zajedničkog sastanka s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom, da Daytonski mirovni sporazum praktično ne postoji i da je potreban ‘novi dogovor’ je netočna ali i izrazito opasna”, kazao je Šarović.

Iako je Dodik uoči sastanka s Erdoganom u Sarajevu izjavljivao da je dobio suglasnost svih opozicijskih lidera, kasnije se ispostavilo da prvi čovjek SDS-a Mirko Šarović nije bio za to, dok je Borenović otprilike bio suzdržan. Treći opozicionar Nenad Nešić (DNS) dao je “zeleno svjetlo” Dodiku, ali kaže da je nakon sastanka shvatio kako je Dodik ugrozio položaj entiteta RS, prenosi Klix.ba.

Vijesti

Donacija / Vlada Slovenije odobrila 100.620 doza vakcine Pfizer za Bosnu i Hercegovinu

Vlada Republike Slovenije odobrila je donaciju od 100.620 doza vakcine kompanije Pfizer/BioNTech našoj zemlji za borbu protiv pandemije virusa COVID-19. Kako je saopćeno iz Ministarstva zdravlja Republike Slovenije, donacija je odobrena...

STVARNOST: Više od 400.000 zaposlenih u BiH prima platu manju od 1000 maraka

Njemački ured za statistiku (Destatis) objavio je istraživanje u kojem uspoređuje cijene u 36 evropskih država. Uzete su cijene iz jula ove godine koje...

Njemačka uvodi pravila, necijepljeni bi mogli ostati bez novca ako odu u karantenu

Stanovnici Njemačke koji se nisu cijepili, a koji će zbog povratka iz rizičnih područja ili kontakta sa zaraženima biti prisiljeni na samoizolaciju, više neće...

Stay Connected

21,988FansLike
2,952FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe