11.4 C
Srebrenik
Četvrtak, 23 Septembra, 2021

U Hrvatskoj razmatraju uvođenje novih epidemioloških mjera

Nadležni u Hrvatskoj razmatraju uvođenje novih epidemioloških mjera. U toj zemlji jučer su registrirana 524 nova slučaja zaraze koronavirusom, 37,5 posto više nego prošlu srijedu. Toliko novooboljelih nije zabilježeno od početka jula.

Zamjenica direktora HZJZ-a prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin rekla je sinoć u Dnevniku HTV-a, komentirajući rast broja novozaraženih koronavirusom u Hrvatskoj, kako se rast uvijek može obustaviti i usporiti uzlazni trend pridržavanjem epidemioloških mjera i cjepljenjem.

“Ako ovako nastavi pogoršanje, s obzirom na današnju baš izrazito veliku brojku, teško je reći šta nas čeka za sedam dana, rekla je sinoć Pavić Šimetin.

Rekla je kako se razmatra uvođenje novih mjera, između ostalog spomenuvši mogućnost skraćenja radnog vremena. Rekla je i da se puno očekuje od digitalne COVID-potvrde.

“Okupljanja gdje dolazi veći broj ljudi uz COVID-potvrdu ipak daju određenu sigurnost da na takvim okupljanjima neće doći do širenja bolesti”, rekla je Pavić Šimetin.

Pavić Šimetin je rekla i da će maske biti obavezne u školama od petog razreda pa nadalje.

“One mjere kakve smo imali za prošlu školsku godinu, one zapravo potpuno ili gotovo iste mogu ostati i ove školske godine. Od petog razreda pa nadalje obavezne su maske, osim ako u razredu može biti veći razmak između učenika. Niži razredi osnovne škole su i do sada bili bez maske”, rekla je.

Vijesti

U BiH izdato 46.229 ličnih karata i pasoša u kojima stoji oznaka “XX”

Iako ne postoji precizno objašnjenje zbog kojeg je u BiH izdato 46.229 dokumenata u kojima umjesto potpisa građana stoji oznaka “XX”, čije značenje je...

Donacija / Vlada Slovenije odobrila 100.620 doza vakcine Pfizer za Bosnu i Hercegovinu

Vlada Republike Slovenije odobrila je donaciju od 100.620 doza vakcine kompanije Pfizer/BioNTech našoj zemlji za borbu protiv pandemije virusa COVID-19. Kako je saopćeno iz Ministarstva zdravlja Republike Slovenije, donacija je odobrena...

STVARNOST: Više od 400.000 zaposlenih u BiH prima platu manju od 1000 maraka

Njemački ured za statistiku (Destatis) objavio je istraživanje u kojem uspoređuje cijene u 36 evropskih država. Uzete su cijene iz jula ove godine koje...

Stay Connected

21,988FansLike
2,952FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe