11.4 C
Srebrenik
Četvrtak, 23 Septembra, 2021

Uklanjanje 150 tona opasnog otpada iz industrijske zone u Tuzli

“Organika”, koja je vlasnik parcele na kojoj su sada samo ruševine objekata nekadašnjeg hemijskog kompleksa, izdvojila je 250 hiljada KM za uklanjanje 150 tona opasnog otpada. Sredstva su izdvojena nakon što je kantonalno Ministarstvo zaštite okoliša, krajem jula ove godine, poslalo “Organiki” izvještaj o vrsti i količini opasnog otpada zaostalog nakon gašenja proizvodnje u ovoj fabrici. Ovih dana ukljanja se i odvozi otpad u evropske zemlje.

NIJAZ BRKIĆ, predstavnik firme „Organika BiH“:

„To je otpad koji je ostao iz procesa proizvodnje, sirovine kojima je istekao rok, uglavnom su to polioli, adipinska kiselina, filteri i tako te neke hemijske stvari, koje nisu toliko opasne, ali zato što su hemijske, smatraju se opasnim otpadom“.

Sljedeća faza uklanjanja otpada, koju treba realizovati “Organika”, je čišćenje rezervoara u kojima se pretpostavlja da ima opasnog otpada, poput propilen oksida i hlora.

ZVJEZDAN KARADŽIN, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice u Vladi TK:

“I ono što je treći korak je da smo mi aplicirali na sredstva okolinske agencije UNEP sa sjedištem u Beču od koje ćemo pokušati da dobijemo sredstva za ispitivanje terena oko elektrolize i da ustanovimo evenualno sadržaj žive u dubljim slojevima tla, što bi potencijalno moglo predstavljati veliki problem, a firma ‘Organika’ nije dužna da to uradi iz prostog razloga što oni otkako su otkupili firmu, oni nikad se nisu bavili, nisu radili elektrolizu, i oni su uvozili hlor“.

Tokom iskopavanja terena u krugu hemijskih fabrika u maju ove godine, utvrđeno je da je na nepropisan način deponovano između 1.370 i 1.750 tona kruksa koji se, zbog visoke koncentracije hlora, mora uništiti negdje u inostranstvu, a za što će biti potrebno oko 4,5 miliona KM. Sada predstoji izrada Studije uticaja na okoliš terena na kojem je deponovan kruks kako bi potom Vlada Tuzlanskog kantona, u saradnji sa Vladom i FBiH i Federalnim fondom za zaštitu okoliša, aplicirali za dobijanje sredstava kod međunarodnih organizacija.

BHRT

Vijesti

Donacija / Vlada Slovenije odobrila 100.620 doza vakcine Pfizer za Bosnu i Hercegovinu

Vlada Republike Slovenije odobrila je donaciju od 100.620 doza vakcine kompanije Pfizer/BioNTech našoj zemlji za borbu protiv pandemije virusa COVID-19. Kako je saopćeno iz Ministarstva zdravlja Republike Slovenije, donacija je odobrena...

STVARNOST: Više od 400.000 zaposlenih u BiH prima platu manju od 1000 maraka

Njemački ured za statistiku (Destatis) objavio je istraživanje u kojem uspoređuje cijene u 36 evropskih država. Uzete su cijene iz jula ove godine koje...

Njemačka uvodi pravila, necijepljeni bi mogli ostati bez novca ako odu u karantenu

Stanovnici Njemačke koji se nisu cijepili, a koji će zbog povratka iz rizičnih područja ili kontakta sa zaraženima biti prisiljeni na samoizolaciju, više neće...

Stay Connected

21,988FansLike
2,952FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe