Ponedjeljak, 17 Januara, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIVlada TK poziva GIKIL da obrazloži da li su poduzete sve mjere...

Vlada TK poziva GIKIL da obrazloži da li su poduzete sve mjere prilikom pojave plamena i dima

Uslijed nestanka električne energije sinoć u Global ispat koksnoj industriji Lukavac (GIKIL) došlo je do ispuštanja enormne količine dima i vatre.

Vlada Tuzlanskog kantona i resorno ministarvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK  zbog brige za zdravlje stanovništva i okoliš, zahtjeva od kompanije Global Ispat Koksna Industrija d.o.o. Lukavac (GIKIL) da obrazloži stvarne razloge, šta se desilo sinoć  u Koksari prilikom enormne količine dima i vatre uslijed prekida napajanjem električnom energijom.

Iz GIKIL-a su kao obrazloženje za enormnu količinu dima i vatre izjavili da je uslijed nestanka električne energije u rad pušten parni sisač, te je višak koksnog gasa spaljen po tehnološkoj proceduri na sigurnosnim bakljama koksne baterije V.

Pozivamo kompaniju GIKIL u okviru koje djeluje fabrika Koksara  da  odgovori, o kakvom se propustu se radi i da li su poduzete sve mjere koje se trebaju primjenjivati u slučaju nestanka električne energije?

Premijer TK, Kadrija Hodžić i ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK, Zvjezdan Karadžin zahtijevaju od kompanije GIKIL da uz pismeni izvještaj o incidentnoj situaciji, koja se desila sinoć odgovore i na pitanje, da li su spremne sve mjere koje treba poduzeti u skladu sa planom u slučaju nesreća velikih razmjera?

Izvještaj i obrazloženje zahtijevamo da dostave u što kraćem roku na adrese Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Uprave za inspekcijske poslove FBiH, Kantonalne uprave civilne zaštite TK i Općinskog štaba civilne zaštite Lukavac.

Vlada TK će pomno pratiti situaciju i insistirati da kompanija GIKIL kroz buduće aktivnosti provede sve potrebne mjere zaštite, čime bi se onemogućio negativan uticaj na zdravlje stanovništva općine Lukavac i Tuzlanskog kantona. Pored kompanije GIKIL, Kantonalna vlada će pratiti i ostale privredne subjekte koji svojim djelovanjem mogu narušiti zdravlje stanovništva i okoliš.

(RTV Slon)

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments