11.4 C
Srebrenik
Četvrtak, 23 Septembra, 2021

Žuta vrpca oko voćaka kao znak – slobodno uberite plodove

Žuta vrpca oko stabala voća u Njemačkoj znak je da s njega slobodno i bez pitanja možete ubrati plodove. Dio je to prošlogodišnjeg projekta provedenog u okrugu Esslingen u saveznoj državi Baden-Württemberg, a zaživio je i u ostalim dijelovima te zemlje.  

Odaziv stanovništva je više nego dobar, a cilj je da što manje voća ostane neubrano. Svatko tko ima voćku ili voćnjak, a ne stigne ih obrati može označiti svoja stabla i tako dati znak ostalima da se slobodno mogu poslužiti. Ovaj je projekt prošle godine osvojio i nagradu, a iz Centra za prehranu Donje Saske (ZEHN) kažu da je i ove godine itekako tražen.

Do sada su podijelili oko 1.400 žutih traka vlasnicima trešanja, jabuka, krušaka i sličnog voća koji njihove plodove žele učiniti dostupnim i drugim stanovnicima. Za besplatnu berbu nisu se odazvali samo privatnici posjednici, već i udruge te općine.

I tamošnja savezna država Saska-Anhalt ovog ljeta sudjeluje u tom projektu kako bi spasila voćke od truljenja i propadanja. “Voćnjaci, voćke i grmlje na avenijama, u vrtovima i uz ceste pružaju mnoštvo ukusnih plodova koji se često ne mogu ubrati i preraditi“, napomenula je ministrica poljoprivrede te savezne države, prof. Claudia Dalbert pohvalivši ovaj projekt.

Prema tamošnjem Ministarstvu poljoprivrede, sudjelovanje je besplatno, a nakon uspješne registracije, žute vrpce i popratni informativni materijal dostupni su za sve zainteresirane sudionike.

Vijesti

U BiH izdato 46.229 ličnih karata i pasoša u kojima stoji oznaka “XX”

Iako ne postoji precizno objašnjenje zbog kojeg je u BiH izdato 46.229 dokumenata u kojima umjesto potpisa građana stoji oznaka “XX”, čije značenje je...

Donacija / Vlada Slovenije odobrila 100.620 doza vakcine Pfizer za Bosnu i Hercegovinu

Vlada Republike Slovenije odobrila je donaciju od 100.620 doza vakcine kompanije Pfizer/BioNTech našoj zemlji za borbu protiv pandemije virusa COVID-19. Kako je saopćeno iz Ministarstva zdravlja Republike Slovenije, donacija je odobrena...

STVARNOST: Više od 400.000 zaposlenih u BiH prima platu manju od 1000 maraka

Njemački ured za statistiku (Destatis) objavio je istraživanje u kojem uspoređuje cijene u 36 evropskih država. Uzete su cijene iz jula ove godine koje...

Stay Connected

21,988FansLike
2,952FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe