Četvrtak, 20 Januara, 2022
Google search engine
HomeNekategoriziranoŽuta vrpca oko voćaka kao znak - slobodno uberite plodove

Žuta vrpca oko voćaka kao znak – slobodno uberite plodove

Žuta vrpca oko stabala voća u Njemačkoj znak je da s njega slobodno i bez pitanja možete ubrati plodove. Dio je to prošlogodišnjeg projekta provedenog u okrugu Esslingen u saveznoj državi Baden-Württemberg, a zaživio je i u ostalim dijelovima te zemlje.  

Odaziv stanovništva je više nego dobar, a cilj je da što manje voća ostane neubrano. Svatko tko ima voćku ili voćnjak, a ne stigne ih obrati može označiti svoja stabla i tako dati znak ostalima da se slobodno mogu poslužiti. Ovaj je projekt prošle godine osvojio i nagradu, a iz Centra za prehranu Donje Saske (ZEHN) kažu da je i ove godine itekako tražen.

Do sada su podijelili oko 1.400 žutih traka vlasnicima trešanja, jabuka, krušaka i sličnog voća koji njihove plodove žele učiniti dostupnim i drugim stanovnicima. Za besplatnu berbu nisu se odazvali samo privatnici posjednici, već i udruge te općine.

I tamošnja savezna država Saska-Anhalt ovog ljeta sudjeluje u tom projektu kako bi spasila voćke od truljenja i propadanja. “Voćnjaci, voćke i grmlje na avenijama, u vrtovima i uz ceste pružaju mnoštvo ukusnih plodova koji se često ne mogu ubrati i preraditi“, napomenula je ministrica poljoprivrede te savezne države, prof. Claudia Dalbert pohvalivši ovaj projekt.

Prema tamošnjem Ministarstvu poljoprivrede, sudjelovanje je besplatno, a nakon uspješne registracije, žute vrpce i popratni informativni materijal dostupni su za sve zainteresirane sudionike.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments