4.3 C
Srebrenik
Petak, 15 Oktobra, 2021

Albanija izglasala prvu vladu kojom dominiraju žene: Evo ko su nove ministrice

Nakon održanih izbora krajem aprila i pobjede Socijalističke partije na čelu s Edijem Ramom, uslijedilo je nekoliko mjeseci sastavljanja Vlade. Priča je završila uspostavom i izglasavanjem, a specifična je zbog toga što od 16 ministara, čak 12 njih su žene. “Borba protiv spolne diskriminacije i obiteljskog nasilja ostaje vrlo otvorena i daleko od toga da je dobivena”, rekao je Rama.

Vladu je prihvatilo 77 od 140 zastupnika, čineći tako većinu. Nova Vlada sastojat će se od 16 ministara i Ramom kao čelnikom i premijerom države, piše tportal.hr.

Da je Albanija odlučna u svojem nastojanju da što prije uđe u Europsku uniju, ovim potezom postaje svima jasno. Dok se veće i razvijenije države EU i svijeta bore s ravnopravnošću spolova i uključivanjem žena u politiku ili liderske pozicije, uključujući samu EU, ova mala balkanska država zaista ulazi u povijest. Ramova se nova Vlada sastoji od čak 70.5 posto žena, a zanimljivo vodstvo je odobreno sa 77 glasova nasuprot 53 protivljenja.

Olta Xhaçka – vanjska politika i europska posla

Olta Xhaçka - undefined

Olta Xhaçka ministrica je za vanjsku politiku i europska posla. Završila je diplomski studij Političkih znanosti i međunarodnih odnosa te poslijediplomski studij javne uprave na Sveučilištu Clark u Massachusettsu, SAD. Rođena je u Tirani i ima 42 godine. Od septembra 2017. do januara 2021. obnašala je dužnost ministrice obrane i pridaje joj se u zaslugu modernizacija obrambenih snaga. Predsjednica je Foruma žena socijalista, a njeno područje interesa su spona ravnopravnost, zaštita maloljetnica i socijalna pitanja.

Delina Ibrahimaj – finansije i ekonomija

Delina Ibrahimaj  - undefined

Delina Ibrahimaj čelna je osoba Ministarstva financija i ekonomije. Rođena je Tirenjanka i ima 38 godina. Stekla je zvanje bakalara za Menadžment i međunarodnu ekonomiju, magistrica je Znanosti generalnog menadžmenta na Sveučilištu “Luigi Bocconi” u Milanu. U Rimu je polazila doktorski studij te postala doktorica bankarstva i finansija. Tokom svoje karijere radila je na nizu uvođenju niza antikorupcijskih mjera. Od 2016. do 2019. radi kao generalna direktorica zavoda za statistiku, a do 2021. kao generalna direktorica za poreze.

Belinda Balluku – infrastruktura i energija

Belinda Balluku - undefined

Belinda Balluku nastavlja obnašati dužnost ministrice infrastrukture i energije, poziciju na kojoj se nalazi od 2019 godine. Diplomirala je Ekonomski razvoj na Harvard Kennedy School. Stekla je i diplomu iz Menadžmenta u Miamiju. Osim toga, 1999. je studirala pravo na Atenskom tehnološkom institutu u Grčkoj. Ova 47-godišnjakinja je specijalizirana za zračnu sigurnost, telekomunikacije, ljudske resurse, lokalnu samoupravu i vođenju društvenih institucija.

Evis Kushi – obrazovanje, sport i mladi

Evis Kushi - undefined

Evis Kushi ima 46 godina i rođena je u Elbasanu, a u novoj Vladi bit će ministrica obrazovanja, sporta i mladih. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Tirani, a doktorirala u Engleskoj, na Univerzitetu Staffordshire. Doktorirala je na području ekonomije i turizma. Profesorica je na tiranskom Poljoprivrednom sveučilištu. Do trenutka kada je imenovana za ministricu bila je zamjenica predsjednika parlamenta Grupa Socijalističke partije.Tečno govori engleski, francuski i italijanski jezik.

Elva Margariti – kultura

Elva Margariti - undefined

Elva Margariti nastavlja na dosadašnjoj poziciji ministrice kulture, a njen se rad posebno istaknuo za vrijeme potresa 2019. godine. Magistrica je arhitekture proizašla sa Sveučilišta u Firenzi, u Italiji, a njeno područje interesa su projektiranje, prekvalifikacije te revitalizacija izgrađenog okoliša i bioarhitektura. Usavršavala se u Šangaju. Ima 41 godinu.

Milva Ekonomi – životni standard

Milva Ekonomi  - undefined

Milva Ekonomi je nova ministrica za standarde i usluge. Završila je visoko obrazovanje na Poljoprivrednom sveučilištu, a ima i MBA sa Sveučilišta u Tirani. Usavršavala se u području ekonomske i socijalne statistike te menadžmenta u Zavodu za statistiku rada u SAD-u, u Eurostatu sa sjedištem u Luksemburgu te u talijanskom Istatu. U januaru 2020. postaje predsjednica Odbora za ekonomiju i finansije, a od dembra 2020. do preuzimanja svoje pozicije u novoj Vladi, obnašala je dužnost ministrice agrikulture i ruralnog razvoja.

Ogerta Manastirliu – zdravlje i društvena dobit

Ogerta Manastirliu  - undefined

Ogerta Manastirliu, nova ministrica zdravlja i društvene dobrobiti, ima 43 godine, a nosi titulu doktorice znanosti u području analitičke kemije i okoliša. Diplomirala je na Prirodno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Tirani, gdje je jedno vrijeme i predavala kao vanjski predavač. Članica je Izvršnog odbora Socijalističke partije. Radila je kao stručnjak za upravljanje i koordinaciju socijalne politike i ljudskih resursa za različite nacionalne i međunarodne organizacije, poput UNFPA-e, Fondacije Friedrich Ebert. Od 2017. djeluje kao zamjenica predstavnika okruga Tirane u albanskom parlamentu.

Mirela Kumbaro Furxhi – turizam i okoliš

Mirela Kumbaro Furxhi - undefined

Mirela Kumbaro Furxhi obnašat će dužnost ministrice turizma i okoliša. Dosad je radila kao profesorica lingvistike i interkulturalnih studija. Završila je preddiplomski studij na Sveučilištu u Tirani, na Fakultetu povijesti i filologije. Nastavila je svoje obrazovanje u Parizu, u Francuskoj, te se vratila u Tiranu kako bi postala doktorica znanosti. U prošla dva mandata Ramove Vlade, bila je ministrica kulture, a 2017. joj je francusko ministarstvo kulture dodijelilo titulu “Počasne časnice u umjetnosti i kulturi” za poseban doprinos albansko-francuskoj saradnji.

Bora Muzhaqi – mladi i djeca

Bora Muzhaqi  - undefined

Bora Muzhaqi odsad će biti ministrica za mlade i djecu. Do preuzimanja nove uloge bila je savjetnica državnog ministra za zaštitu poduzetništva i članica Povjerenstva za regulaciju i nadzor. Bila je porezni savjetnik za EY i PwC, analitičar kompenzacija u Odjelu za ljudske resurse pri Citibanku u Londonu te afatičarka za integraciju u EU pri Ministarstvu obrane. Diplomirala je u Londonskoj Školi za ekonomiju i političku nauku. Tečno govori 4 strana jezika – engleski, italijanski, njemački i turski.

Edona Bilali – zaštita poduzetništva

Edona Bilali - undefined

Edona Bilali nova je ministrica za zaštitu poduzetništva. Sa svoje 32 godine stekla je diplomu Poslovna administracije pri Univerzitetu u Tirani, završila je stručni magisterij iz marketinga na Univerzitetu u Tirani, i stekla licencu trenera od Kölnskog instituta za ekonomska istraživanja. Kandidatkinja je za doktorski studij na Univerzitetu primijenjenih nauka u Austriji. Predavala je na fakultetima u Tirani i Durrësu. Profilirala se kao poslovni trener, stručnjakinja za ljudske resurse i stručnjakinja za nabavu pri Ministarstvu finansija.

Elisa Spiropali – odnosi s parlamentom

Elisa Spiropali  - undefined

Elisa Spiropali u Ramovoj će vladi nastaviti biti ministrica za odnose s parlamentom, kao što je bila od 2019. godine. Ova 38-godišnjakinja nakon dvije godine srednje škole u Tirani odlazi na školovanje u Kanadu, kao jedna od 5 najboljih srednjoškolaca u Albaniji. Diplomirala je na području ekonomije i politike, a obrazovanje je nastavila u Sussexu, u Velikoj Britaniji, na području Europske ekonomske politike. Njena specijalnost su efikasnost u upravljanju, borba protiv neformalnosti i visoka izvedba u izvršavanju zadataka.

Frida Krifca – agrikultura i ruralni razvoj

Frida Krifca - undefined

Frida Krifca nova je ministrica agrikulture i ruralnog razvoja. Prije toga provela je četiri godine kao generalna direktorica u Agenciji za poljoprivredni i ruralni razvoj. Studirala je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tirani, a magistrirala poslovnu administraciju na Fakultetu za poslovnu administraciju na Univerzitetu Akron, Ohio.

12 ministrica i 4 ministra

Osim 12 navedenih ministrica, Vladu će činiti i premijer Edi RamaArben Ahmetaj – potpredsjednik Vlade i ministar za program obnove i reforme, Niko Peleshi – ministar obrane, Bledar Çuçi – ministar unutarnjih poslova i Ulsi Manja – ministar pravosuđa.

Više informacija kao i fotografije ministrica pogledajte OVDJE.


Vijesti

Podnesena kaznena prijava protiv Željke Cvijanović zbog negiranja genocida

Institut za istraživanje genocida Kanada podnio je kaznenu prijavu protiv Željke Cvijanović, predsjednice Republike Srpske, zbog kršenja Zakona o zabrani negiranja genocida kao i...

U BiH danas kiša: Uskoro stiže promjena vremena s temperaturama do 20 stepeni

Jutros je u našoj zemlji pretežno oblačno vrijeme. U centralnim i istočnim područjima Bosne lokalno sa slabom kišom ili rosuljom. Temperature zraka u 8 sati...

Kvarcna grijalica izazvala požar u porodičnoj kući, poginula jedna osoba

Jedna osoba smrtno je stradala u požaru koji je sinoć izbio u kući u Bijeljini, a uviđajem je utvrđeno da je smrt, vjevatno, nastala...

Stay Connected

21,988FansLike
2,979FollowersFollow
18,600SubscribersSubscribe