Ponedjeljak, 17 Januara, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETBanke pooštravaju uslove za dobivanje stambenih kredita

Banke pooštravaju uslove za dobivanje stambenih kredita

Banke će tokom ove godine pooštriti standarde za dobivanje stambenih kredita, dok se očekuje ublažavanje standarda za potrošačke i nenamjenske kredite, stoji u anketi o kreditnoj aktivnosti banaka u BiH koju je objavila Centralna banka BiH, piše Večernji list BiH.

Potraživanja i potrošnja

Uz konstataciju kako je pandemija koronavirusa smanjila kreditnu aktivnost stanovništva u BiH nakon dugog niza godina, pogotovo kod potrošačkih kredita, u spomenutoj anketi piše kako su u posljednja tri mjeseca prošle godine svi čimbenici koji utiču na potražnju stanovništva imali negativan doprinos potražnji za kreditima. Tako su se smanjile i potrebe za financiranjem po pitanju nabave trajnih potrošačkih dobara i kupnje nekretnina. – Slično tome, upotreba alternativnih izvora financiranja također je doprinijela smanjenju potražnje u četvrtom tromjesečju prošle godine. Banke su smatrale da stanovništvo sve više koristi interno financiranje, kredite od drugih banaka i druge izvore, pa je stoga potražnja za kreditima pala u četvrtom tromjesečju. Potražnja za ukupnim kreditima i potražnja za potrošačkim te nenamjenskim kreditima smanjila se sličnom stopom.

U trećem i četvrtom tromjesečju neto pad potražnje za kreditima bio je sličan za ukupne kredite i stambene kredite, dok je pad potražnje za potrošačkim i nenamjenskim kreditima bio nešto veći u četvrtom tromjesečju. Očekivanja banaka iz prethodnog kruga bila su da će doći do povećane potražnje za potrošačkim kreditima i pada potražnje za stambenim kreditima – stoji u izvješću Centralne banke BiH. Isti izvor navodi kako se ukupna potražnja poduzeća za kreditima ili kreditnim linijama smanjila u četvrtom tromjesečju prošle godine.

Prema izvješću banaka, zabilježen je pad neto postotka ukupne potražnje za kreditima na -13 posto, što je u skladu s prijavljenim smanjenjem potražnje iz prethodnog tromjesečja (neto postotak -25 posto). Tako smanjena potražnja za kreditima vjerojatno je povezana s ekonomskim poteškoćama u kojima su se našla mnoga poduzeća tijekom prošle godine. Krediti poduzeća su uglavnom traženi za restrukturiranje duga. To je, kako piše, “pridonijelo većoj potražnji i to je bio glavni čimbenik za povećanu potražnju za kreditima poduzeća. Suprotno tome, potrebe za kapitalnim investicijama i za spajanja te preuzimanja poduzeća prigušile su potražnju za kreditima”.

Prema tvrdnjama guvernera Centralne banke BiH Senada Softića, bankarski sustav u prošloj godini, unatoč problemima, kako kaže, “zadržao je vrlo dobre pokazatelje kapitaliziranosti, likvidnosti i kvalitete aktive”.

Koronamjere i kriza

Međutim, kako kaže, tek po isteku privremenih mjera, koncem prošle godine, banke će biti suočene s ekonomskim posljedicama pandemije, a kolika je zapravo bila jačina šoka, moći će se procijeniti tek u idućim godinama. Najveći pritisak bio je, očekivano, sredinom ove godine, kada je značajan dio kreditnoga portfelja, koji je pod nekom vrstom privremenih mjera, bio pod pojačanim pritiskom prelaska u kategoriju nekvalitetnih kredita. Slični trendovi bit će nastavljeni najvjerojatnije u ovoj godini, što će, uz očekivani rast nekvalitetnih kredita, vršiti dodatni pritisak na financijski rezultat banaka.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments