11.4 C
Srebrenik
Ponedjeljak, 27 Septembra, 2021

Bosni i Hercegovini do kraja godine prijeti nestašica krompira

Cijena krompira na pijacama širom zemlje je utrostručena, a na mnogim tezgama ga uopće nema. Procjene su da krompira na tržištu ima za još samo nekoliko mjeseci, jer su se u sličnoj situaciji našle i zemlje u okruženju.

“Slabo, veoma slabo, i ako ga ima sitan je, ove godine nije rodio, pa ni kvaliteta nije za pohvaliti.”
Problem s krompirom proteže se od sjevera do jugoistoka Europe, od Danske do Bugarske, zbog kiša, ali i dugotrajne velike suše, pa je problematičan i njegov uvoz.

Goran Kojić, agronom

“Ove godine suša je učinila svoje što se tiče kvaliteta dobar je, ali prinos je podbacio u odnosu na dosadašnje godine.”
S druge strane, zbog loše cijene i problema s prodajom prošle godine, veliki broj poljoprivrednika odlučio se za proizvodnju industrijskog krompira, zbog sigurnog plasmana i organizirane proizvodnje.

Mustafa Gradaščević, proizvođač krumpira iz Janje

“Mi smo prije četiri pet godina sijali tri hektara konzumnog krompira, pa smo bili prekinuli jer je tržište bilo prezasićeno”
Poljoprivrednici u Janji, najveći proizvođači krompira u Semberiji, industrijski krompir koji vade ovih dana s njiva voze pravo u tvornice.

Mujo Bogaljević, poljoprivredna zadruga “Agrofarmer” Janja

“Industrijskog krompira smo povećali površine za dva i po puta, jer smo ove godine pored kompanije Bingo radimo i za Srebrenicu, koji proizvode pomfrit, ukupna površina 1.250 dunuma”
Uz nedavni porast cijena hljeba i brašna, poskupljenje krompira samo je još jedno u nizu. Izvjesno je da se na tome neće stati i da nas, barem kada je riječ o pitanju cijena, očekuje nimalo zahvalna jesen, prenosi BHRT.

Vijesti

Cijene hrane u BiH svakodnevno rastu

Cijene hrane u BiH svakodnevno rastu i svakog mjeseca morate se odricati nečega jer ne možete kupiti od plaće koje slabo ili nikako ne...

Više od 60 miliona Nijemaca danas bira novu vlast

Danas se u Njemačkoj održavaju parlamentarni izbori što znači da Nijemci biraju novi saziv Bundestaga. Pred novom vlasti su brojni izazovi od klimatskih promjena,...

Prosječna plata u BiH za 10 godina porasla za 161 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u julu ove godine prešla je iznos od 1.000 konvertibilnih maraka, a prema podacima Agencije...

Stay Connected

21,988FansLike
2,956FollowersFollow
18,500SubscribersSubscribe