11.4 C
Srebrenik
Četvrtak, 23 Septembra, 2021

Droga za silovanje stigla u BiH, jako je raširena u regiji

Imao sam nekoliko vještačenja takvih slučajeva gdje se žrtva ponašala tako kao da je upravo dobila drogu za silovanje, kaže dr. Ćemalović.

Policija je u Srbiji sredinom avgusta uhitila skupinu narkodilera, među kojima je i G. J. (48), državljanin BiH. Zaplijenjen je 121 kilogram psihoaktivne supstance MDMA, većinom u vidu tableta, piše Avaz.

Poslije zapljene 121 kilograma MDMA u BiH je iz Srbije stiglo upozorenje Biroa za borbu protiv trgovine ljudima (IBSSA) o sve učestalijim slučajevima upotrebe takozvanih droga za silovanje i omamljivanje.

– Poražavajuća činjenica govori da u Srbiji cirkulira više od 600 vrsta psihoaktivnih supstanci. Neke od njih su flunitrazepam, poznatiji kao rohypnol, fentalin, GHB (gama-hidroksibuterna kiselina), MDMA (metilendioksimetamfetamin) i brojne druge supstance koje su i do stotinu puta jače od kanabisa, neke čak isto toliko snažnije i od samog morfija – upozoravaju iz Biroa.

Ove takozvane klupske droge uglavnom nemaju miris, okus i boju, pa se kao takve mogu podmetnuti sipanjem u običnu vodu ili drugo piće.

Sintetički kanabinoidi su sve popularniji, pa se mogu naći u prodaji u shopovima i na dark webu kao osvježivači prostora, uljane tinkture, čajevi, mirisne cigarete, nargila kocke, smole, prah i kristali, a njihov utjecaj je moguć i kroz egzotične mirisne štapiće. Na internetu se prodaju čak i recepti za pravljenje droge za silovanje.

Prema stručnoj literaturi, kako je potvrdio neuropsihijatar Omer Ćemalović, stalni sudski vještak iz Sarajeva, pod utjecajem droga za silovanje žrtva se uglavnom ne sjeća većeg dijela dana ili večeri. Osoba uglavnom ne pruža otpor, ne djeluje razumno i gubi orijentaciju, nema opiranja, uglavnom su likovi mutni ili ih se uopće ne može sjetiti.

– Imam informaciju da se radi o drogi koja na neki način paralizira motoriku i čini osobu bespomoćnom. Mi nemamo baš iskustva s takvim slučajevima, međutim, ima nekih pojavnih oblika silovanja koji pobuđuju sumnju da se upravo radilo o tome. Imao sam nekoliko vještačenja takvih slučajeva gdje se žrtva ponašala tako kao da je upravo tu drogu dobila. Međutim, nemamo tih reagensa niti testova da bismo to otkrili, toga još nema na tržištu – kaže dr. Ćemalović.

– Moramo naglasiti da su maloljetnici sve češće dileri ovakvih droga koje miješaju s alkoholnim i energetskim pićima, pa su nam poznati brojni slučajevi silovanja i podvođenja kod uzrasta između 11 i 17 godina. Želja za provodom, izlascima, pubertet, nezrelost, naivnost, jurenje lajkova i dokazivanje samo su neki od momenata koji se koriste za lako dostupne potencijalne žrtve – navode iz Biroa, upozoravajući roditelje da prate ponašanje svoje djece.

Proces uvođenja u trgovinu ljudima, prostituciju i seksualnu eksploataciju kroz psihoaktivne supstance je daleko brži. Mnoge su djevojke ucjenjivane eksplicitnim sadržajem za koji se ne mogu sjetiti kako ni gdje je nastao, pod prijetnjom da će taj sadržaj biti poslan porodici, prijateljima i javno objavljen te mnoge od njih na taj način bivaju uvučene u seksualnu eksploataciju, prenosi Dnevnik.ba.

Vijesti

Donacija / Vlada Slovenije odobrila 100.620 doza vakcine Pfizer za Bosnu i Hercegovinu

Vlada Republike Slovenije odobrila je donaciju od 100.620 doza vakcine kompanije Pfizer/BioNTech našoj zemlji za borbu protiv pandemije virusa COVID-19. Kako je saopćeno iz Ministarstva zdravlja Republike Slovenije, donacija je odobrena...

STVARNOST: Više od 400.000 zaposlenih u BiH prima platu manju od 1000 maraka

Njemački ured za statistiku (Destatis) objavio je istraživanje u kojem uspoređuje cijene u 36 evropskih država. Uzete su cijene iz jula ove godine koje...

Njemačka uvodi pravila, necijepljeni bi mogli ostati bez novca ako odu u karantenu

Stanovnici Njemačke koji se nisu cijepili, a koji će zbog povratka iz rizičnih područja ili kontakta sa zaraženima biti prisiljeni na samoizolaciju, više neće...

Stay Connected

21,988FansLike
2,952FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe