11.4 C
Srebrenik
Ponedjeljak, 27 Septembra, 2021

Mladić iz Donjeg Vakufa tek dobio vozačku pa vozio 84 km/h preko ograničenja

Uprava policije MUP-a Srednjobosanskog kantona kontinuirano provodi planske aktivnosti koje su usmjerene na poboljšanje stanja sigurnosti saobraćaja na svom području. Između ostalog, cilj navedenih aktivnosti jeste smanjenje broja saobraćajnih nezgoda sa težim posljedicama (poginuli, teže i lakše povrijeđeni i dr.).

Jedna od ovih aktivnosti ogleda se u korištenju mobilnih i fiksnih radara, kojima se vrši kontrola brzine kretanja motornih vozila u saobraćaju. Značaj ovakvih kontrola potvrđuje činjenica da je brzina kretanja vozila najveći uzročnik saobraćajnih nezgoda sa težim posljedicama.

Mobilnim i fiksnim radarima je u toku prvih osam mjeseci prethodne godine evidentirano 36.256 prekršaja, dok je u istom periodu tekuće godine evidentirano ukupno 60.766 prekršaja, što predstavlja povećanje za 24.510 prekršaja ili 68 posto.

“Kao primjer efikasnosti radara možemo navesti prekršaj koji je evidentiran na području Donjeg Vakufa, na regionalnom putu u mjestu Prusac”, navode iz ovog MUP-a.

Tom prilikom evidentirana je brzina kretanja vozila 134 km/h na dionici gdje je dozvoljena brzina kretanja 50 km/h, što predstavlja prekoračenje za čak 84 km/h. Radi se o vozilu marke Ford, kojim je upravljao vozač Dž.S. rođen 2003. godine iz Donjeg Vakufa, protiv kojeg su poduzete zakonom propisane mjere i radnje.

“Ovaj primjer, kao i brojni drugi dovoljno govori o opravdanosti korištenja navedenih radara čiji je osnovni cilj smanjenje prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine, koja je najveći uzročnik saobraćajnih nezgoda sa težim posljedicama.

Ovom prilikom apelujemo na vozače da poštuju sve saobraćajne propise, a posebno dozvoljenu brzinu kretanja vozila, kako bi na taj način zaštitili sebe, ali i druge učesnike u saobraćaju, u protivnom će biti sankcionisani u skladu sa važećim zakonskim propisima”, saopćeno je iz MUP-a SBK.

Vijesti

Cijene hrane u BiH svakodnevno rastu

Cijene hrane u BiH svakodnevno rastu i svakog mjeseca morate se odricati nečega jer ne možete kupiti od plaće koje slabo ili nikako ne...

Više od 60 miliona Nijemaca danas bira novu vlast

Danas se u Njemačkoj održavaju parlamentarni izbori što znači da Nijemci biraju novi saziv Bundestaga. Pred novom vlasti su brojni izazovi od klimatskih promjena,...

Prosječna plata u BiH za 10 godina porasla za 161 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u julu ove godine prešla je iznos od 1.000 konvertibilnih maraka, a prema podacima Agencije...

Stay Connected

21,988FansLike
2,956FollowersFollow
18,500SubscribersSubscribe