11.4 C
Srebrenik
Ponedjeljak, 27 Septembra, 2021

Njemački stručnjaci procjenili kada bi moglo doći do konačnog kraja pandemije

Pandemija koronavirusa prestat će za šest do devet mjeseci, život će se na proljeće potpuno normalizirati, a sva ograničenja postati će posve nepotrebna.

Ova rečenica ne spada u žanrove utopija, bajki ili predizbornih obećanja: riječ je o najnovijoj stručnoj procjeni njemačkih liječnika. Dašak optimizma ususret još jednom jesenskom valu zaraze prenijeli su gotovo svi njemački mediji, a vijest je u javnost preko “Rheinische Posta” lansirao čovjek koji je u Njemačkoj formalno na čelu liječničke branše, odnosno njihove strukovne organizacije.

Prognozu da će pandemija Covida prestati u proljeće 2022. i da će se život tada vratiti u nekadašnje normalne okvire šef udruženja njemačkih liječnika Andreas Gassen bazira na činjenici da stopa cijepljenja (barem u Njemačkoj i većini evropskih zemalja) permanentno raste, te da će nastaviti rasti i u idućim mjesecima.

Tome pridodaje i visok postotak ljudi koji su preboljeli koronavirus te su “naoružani” još većom razinom antitijela. Gassen tvrdi da njegov stav o kraju pandemije zastupaju i brojni poznati njemački znanstvenici, pogotovo oni epidemiološke struke. ”U jesen će se ponovno povećati broj infekcija, no ja u medicinskim krugovima ne vidim nikakve velike zabrinutosti da bi se zdravstveni sustav mogao urušiti”, rekao je Gassen.

Njegova je procjena da će broj ozbiljnih komplikacija ove bolesti ostati znatno ispod onoga kojemu su svjedočili prošle zime. ”Situacija u kojoj se nalazimo prikladna je za znatno više spokoja, no ne baš tolikoga da iznova postanemo lakomisleni”, riječi su uglednog njemačkog liječnika, prenosi “Slobodna Dalmacija”.

Vijesti

Cijene hrane u BiH svakodnevno rastu

Cijene hrane u BiH svakodnevno rastu i svakog mjeseca morate se odricati nečega jer ne možete kupiti od plaće koje slabo ili nikako ne...

Više od 60 miliona Nijemaca danas bira novu vlast

Danas se u Njemačkoj održavaju parlamentarni izbori što znači da Nijemci biraju novi saziv Bundestaga. Pred novom vlasti su brojni izazovi od klimatskih promjena,...

Prosječna plata u BiH za 10 godina porasla za 161 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u julu ove godine prešla je iznos od 1.000 konvertibilnih maraka, a prema podacima Agencije...

Stay Connected

21,988FansLike
2,956FollowersFollow
18,500SubscribersSubscribe