4.3 C
Srebrenik
Petak, 15 Oktobra, 2021

Pandemija / Goran Čerkez: Sve više ljudi na respiratoru, za sedam dana umrlo 89 osoba

U posljednjoj sedmici broj pacijenata zaraženih koronavirusom koji su na respiratoru stalno raste u Federaciji Bosne i Hercegovini i trenutno iznosi 46, rekao je Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva, na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

U navedenom periodu je umrlo 89 osoba.

Situacija je različita od kantona do kantona, najveća incidenca obolijevanja od infekcije COVID-19 na 100.000 stanovnika je u Sarajevskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

U Bosanskopodrinjskom, Tuzlanskom kantonu i u zapadnoj Hercegovini, incidenca je povećana u odnosu na raniji period. Broj testiranja je zadovoljavajući u Sarajevskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Oko 31 do 33 posto osoba u Bosni i Hercegovini je vakcinisano trenutno protiv koronavirusa, kazao je također Čerkez uz napomenu da se u narednom periodu očekuje veći broj vakcinisanih jer se očekuje 600.000 doza proizvođača Pfizer, od toga 400.000 za Federaciju.

Od 545 osoba koje su u bolnicama u FBiH zbog zaraze koronavirusom, 44 je na invazivnoj ventilaciji. Među hospitaliziranima, 42 su vakcinisani, a uglavnom su to stariji ljudi.

Kao ključne razloge za zabrinjavajuću smrtnost od koronavirusa, Čerkez prvenstveno navodi što broj vakcinisanih nije na potrebnom nivou, zatim što u kantonima nije rasporođeno dovoljno ljekara dogovarajuće specijalnosti, ali i to što zdravstveni sistem nije potpuno lišen politike.

Čerkez je najavio sastanak u narednom periodu na federalnom nivou o tome da li će za ulazak u pojedine objekte biti obavezno pokazivati potvrde o vakcinaciji ili negativne rezultate testiranja na koronavirus ili potvrde o prebolovanom COVID-u.

Zastupnička rasprava o prvoj tački dnevnog reda današnje sjednice Predstavničkog doma je u toku, a odnosi se na epidemiološku situaciju u FBiH, s prijedlogom naredbi i preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Već na početku rasprave, kada je zastupnica Alma Kratina, napominjući da je Lana Prlić, također zastupnica, doživjela online napade jer je apelovala na potrebnu vakcinaciju stanovništva, pokrenuto je pitanje diskriminiranja onih koji javno pozivaju na vakcinaciju, ali i onih, kako je kazao jedan zastupnik, koji neće da se vakcinišu zbog nedoumica i zabrinutosti za vlastito zdravlje.

Vijesti

U BiH danas kiša: Uskoro stiže promjena vremena s temperaturama do 20 stepeni

Jutros je u našoj zemlji pretežno oblačno vrijeme. U centralnim i istočnim područjima Bosne lokalno sa slabom kišom ili rosuljom. Temperature zraka u 8 sati...

Kvarcna grijalica izazvala požar u porodičnoj kući, poginula jedna osoba

Jedna osoba smrtno je stradala u požaru koji je sinoć izbio u kući u Bijeljini, a uviđajem je utvrđeno da je smrt, vjevatno, nastala...

U Beogradu u 50. godini preminuo glumac Marko Živić

Glumac Marko Živić preminuo je u 50. godini u Beogradu od posljedica koronavirusa, potvrđeno je iz Beogradskog dramskog pozorišta za srbijanske medije. Živić je rođen...

Stay Connected

21,988FansLike
2,979FollowersFollow
18,600SubscribersSubscribe