11.4 C
Srebrenik
Četvrtak, 23 Septembra, 2021

Pandemija nije zaustavila odlazak građana iz BiH: Blizu 450.000 se nalazi u EU

Federalno ministarstvo rada Austrije objavilo je interaktivnu mapu na kojoj je prikazan broj stranih državljana koji su iz drugih, ali i zemalja Balkana stigli na ovo područje.

Podaci su izneseni i za Bosnu i Hercegovinu gdje je navedeno kako se mijenjala demografska slika Austrije, tačnije, koliko je stanovnika iz naše države naselio ovo područje u periodu od 2001. do 2020. godine.

Shodno tome, na mapi su prikazani procenti, odnosno, koliko je našeg stanovništva u postocima činilo populaciju Austrije u periodu od 19 godina.

Iako je u 2002. godini čak 14,3 posto bh. državljana činilo ukupno stanovništvo Austrije, dok je taj broj opao 2015., kada je registrovano 7,4 posto naših građana te se taj trend nastavio pa je tako prošle godine na ovom području bilo 6,3 posto naših stanovnika. Međutim, uprkos zabilježenom smanjenju, može se reći da čak ni pandemija nije zaustavila građane BiH da napuštaju svoju državu.

Vraćajući se na podatke s početka teksta da podaci iz 2019. godine govore da skoro 450.000 bh. državljanja boravi u zemljama EU, može se reći da to potvrđuju i statistički podaci istraživačke publikacije Utjecaj pandemije COVID-19 na migracije stanovništva u Bosni i Hercegovini, koju su radili Faruk Hadžić, Admir Čavalić i Damir Bećirović. Publikacija je objavljena i prezentirana na Međunarodnoj naučno-stručnoj konferenciji pod nazivom “Gastarbajterska iseljenička poema – od stvarnosti do romantizma”, koja je održana na Hrvatskom katoličkom univerzitetu u Zagrebu.

Bosna i Hercegovina je također treća na svijetu po broju medicinskih radnika koji su u proteklih pet godina otišli u Njemačku. Broj odlazaka medicinara iz BiH nastavljen je i čak se povećao tokom pandemije.

IZVOR:N1

Vijesti

STVARNOST: Više od 400.000 zaposlenih u BiH prima platu manju od 1000 maraka

Njemački ured za statistiku (Destatis) objavio je istraživanje u kojem uspoređuje cijene u 36 evropskih država. Uzete su cijene iz jula ove godine koje...

Njemačka uvodi pravila, necijepljeni bi mogli ostati bez novca ako odu u karantenu

Stanovnici Njemačke koji se nisu cijepili, a koji će zbog povratka iz rizičnih područja ili kontakta sa zaraženima biti prisiljeni na samoizolaciju, više neće...

Danas sunčano i do 24 stepena: Objavljena prognoza za dane vikenda

Jutros je u Bosni umjereno do pretežno oblačno, a u Hercegovini je pretežno sunčano vrijeme. Temperature zraka izmjerene u 8 sati (°C): Bjelašnica -2; Ivan-sedlo 5;...

Stay Connected

21,988FansLike
2,952FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe