4.3 C
Srebrenik
Petak, 15 Oktobra, 2021

Pfizer testira tablete protiv COVID-19: “Terapija bi mogla pomoći u ranom suzbijanju”

Kompanija Pfizer saopćila je da je započela veliko istraživanje u kome testira oralni antivirusni lijek za sprečavanje COVID infekcije među onima koji su bili izloženi virusu.

Studija srednje do kasne faze testirat će Pfizerov lijek PF-07321332, na 2.660 zdravih odraslih učesnika od 18 godina i više, koji žive u istom domaćinstvu kao i pojedince sa potvrđenom simptomatskom infekcijom COVID.

Lijek PF-07321332 je dizajniran da blokira aktivnost ključnog enzima potrebnog za umnožavanje koronavirusa, zajedno sa niskom dozom ritonavira – starijeg lijeka koji se široko koristi u kombinovanim tretmanima za HIV infekciju.

Napominju kako je lijek remdesivir kompanije Gilead, koji se daje intravenozno, za sada jedini koji je u SAD odobren za terapiju pacijenata inficiranih COVID.

“Uz kontinuirani utjecaj COVID-19 u cijelom svijetu, vjerujemo da će suzbijanje virusa zahtijevati učinkovite tretmane za ljude koji se zaraze virusom ili su mu bili izloženi, nadopunjujući utjecaj koji su vakcine imale u suzbijanju infekcija. Ako bude uspješna, vjerujemo da bi ova terapija mogla pomoći u zaustavljanju virusa rano – prije nego što je imala priliku za opsežnu replikaciju – potencijalno spriječiti simptomatsku bolest kod onih koji su bili izloženi i spriječiti nastanak infekcije kod drugih”, rekao je doktor Mikael Dolsten.

Više o istraživanju pročitajte OVDJE.

Vijesti

U BiH danas kiša: Uskoro stiže promjena vremena s temperaturama do 20 stepeni

Jutros je u našoj zemlji pretežno oblačno vrijeme. U centralnim i istočnim područjima Bosne lokalno sa slabom kišom ili rosuljom. Temperature zraka u 8 sati...

Kvarcna grijalica izazvala požar u porodičnoj kući, poginula jedna osoba

Jedna osoba smrtno je stradala u požaru koji je sinoć izbio u kući u Bijeljini, a uviđajem je utvrđeno da je smrt, vjevatno, nastala...

U Beogradu u 50. godini preminuo glumac Marko Živić

Glumac Marko Živić preminuo je u 50. godini u Beogradu od posljedica koronavirusa, potvrđeno je iz Beogradskog dramskog pozorišta za srbijanske medije. Živić je rođen...

Stay Connected

21,988FansLike
2,979FollowersFollow
18,600SubscribersSubscribe