Ponedjeljak, 17 Januara, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETPfizer testira tablete protiv COVID-19: "Terapija bi mogla pomoći u ranom suzbijanju"

Pfizer testira tablete protiv COVID-19: “Terapija bi mogla pomoći u ranom suzbijanju”

Kompanija Pfizer saopćila je da je započela veliko istraživanje u kome testira oralni antivirusni lijek za sprečavanje COVID infekcije među onima koji su bili izloženi virusu.

Studija srednje do kasne faze testirat će Pfizerov lijek PF-07321332, na 2.660 zdravih odraslih učesnika od 18 godina i više, koji žive u istom domaćinstvu kao i pojedince sa potvrđenom simptomatskom infekcijom COVID.

Lijek PF-07321332 je dizajniran da blokira aktivnost ključnog enzima potrebnog za umnožavanje koronavirusa, zajedno sa niskom dozom ritonavira – starijeg lijeka koji se široko koristi u kombinovanim tretmanima za HIV infekciju.

Napominju kako je lijek remdesivir kompanije Gilead, koji se daje intravenozno, za sada jedini koji je u SAD odobren za terapiju pacijenata inficiranih COVID.

“Uz kontinuirani utjecaj COVID-19 u cijelom svijetu, vjerujemo da će suzbijanje virusa zahtijevati učinkovite tretmane za ljude koji se zaraze virusom ili su mu bili izloženi, nadopunjujući utjecaj koji su vakcine imale u suzbijanju infekcija. Ako bude uspješna, vjerujemo da bi ova terapija mogla pomoći u zaustavljanju virusa rano – prije nego što je imala priliku za opsežnu replikaciju – potencijalno spriječiti simptomatsku bolest kod onih koji su bili izloženi i spriječiti nastanak infekcije kod drugih”, rekao je doktor Mikael Dolsten.

Više o istraživanju pročitajte OVDJE.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments