4.3 C
Srebrenik
Petak, 15 Oktobra, 2021

U Seoni otvoreno prvo registrovano sklonište za napuštene pse

U mjestu Seona otvoreno je prvo sklonište za napuštene životinje na gradskom području Srebrenika i prvo na području Tuzlanskog kantona sa Traces dozvolom za izvoz životinja u zemlje Evropske unije.

Sklonište „Vet IN“ je prvenstveno namijenjeno  za napuštene pse  koji bi se u saradnji sa udruženjima za zaštitu ovih životinja  ovdje privremeno udomili  i nakon određenog tretmana izvezli u evropske zemlje, gdje bi bili trajno udomljeni.

Objekat je rađen po evropskim standardima, u njega je uloženo oko 100 000 KM, a pružat će mogućnost humanog rješavanja problema pasa lutalica s kojim se susreću skoro sve lokalne zajednice u našoj zemlji.

Ukupno 95 pasa trenutno može biti smješteno u ovo sklonište ispunjavajući sve kriterije koje nalaže Zakon o zaštiti životinja. Veliki je to korak za rješavanje problema napuštenih pasa u našoj državi.

„Ovakvi projekti su izuzetno značajni sa aspekta epidemiologije, zaštite zdravlja životinja i ljudi jer. Ovakvi kontrolisani objekti za smještaj pasa, po svim mogućim standardima kada je u pitanju Zakon o zaštiti životinja, vrlo su važni jer na ovaj način možemo kontrolisati populaciju pasa“, ističe Muamer Dervišević, sekretar Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine

Sistem funkcionisanja skloništa je veoma jednostavan, a osnovni cilj je da se sa svakom životinjom postupa humano te da u konačnici pronađe svog udomitelja.

„Sklonište funkciniše tako da registrovana udruženja dovode pse u moje sklonište, određen broj dana provedu tu, nakon toga dolazi registrovani prevoznik koji ih dalje šalje u Evropsku uniju, u isti takav objekat, tu provedu 24 sata i sutradan dolaze njihovi udomitelji“, kazao je Irfan Nurkanović, vlasnik skloništa “Vet IN”.

U novoizgrađenom sklonišu za životinje „Vet IN“  već za nekoliko dana trebali bi se useliti i prvi napušteni psi koji bi nakon kraćeg boravka ovdje, umjesto na gradskim ulicama, svoj dom trebali naći kod udomitelja u zemljama Evropske unije.  

Vijesti

Podnesena kaznena prijava protiv Željke Cvijanović zbog negiranja genocida

Institut za istraživanje genocida Kanada podnio je kaznenu prijavu protiv Željke Cvijanović, predsjednice Republike Srpske, zbog kršenja Zakona o zabrani negiranja genocida kao i...

U BiH danas kiša: Uskoro stiže promjena vremena s temperaturama do 20 stepeni

Jutros je u našoj zemlji pretežno oblačno vrijeme. U centralnim i istočnim područjima Bosne lokalno sa slabom kišom ili rosuljom. Temperature zraka u 8 sati...

Kvarcna grijalica izazvala požar u porodičnoj kući, poginula jedna osoba

Jedna osoba smrtno je stradala u požaru koji je sinoć izbio u kući u Bijeljini, a uviđajem je utvrđeno da je smrt, vjevatno, nastala...

Stay Connected

21,988FansLike
2,979FollowersFollow
18,600SubscribersSubscribe