4.3 C
Srebrenik
Petak, 15 Oktobra, 2021

U Srebreniku održana promocija knjiga “Breza” i “Grabež”

U Domu kulture u Srebreniku danas je održana promocija knjiga „Breza-94“: bužimska bosanska bitka“ i “Grabež 1992-1993, trganje od zaborava”

Knjige su svjedočanstva o herojskoj borbi pripadnika Petog korpusa Armije RBIH i pobjedama u operacijama “Breza” i “Grabež”, a njihovi autori su krajiški ratni komandanti Sead Jusić i Mirsad Selmanović. Osim autora, na promociji su o značaju ovakvih djela govorili i profesori Edin Mutapčić i Sakib Softić-

„Breza-94“: bužimska bosanska bitka“ je pobjednička priča Viteške bužimske brigade i legendarnog komandanta Izeta Nanića. Autor knjige, nasljednik Komandanta Nanića na čelu bužimskih vitezova, pukovnik Sead Jusić, prema ocjeni stručne javnosti i recenzenata ovog rukopisa, na izvanredan način donosi djelo koje priča pobjedničku bosansku priču.

            Naime, u gotovo konstantnoj poratnoj melanholiji koja proizilazi iz osjećaja žrtve (pobijeni, silovani, protjerani, zatvarani, spaljeni, porušeni i slično), ova knjiga čitaoce prožima nadahnućem pobjeda koje su u toku odbrambeno-oslobodilačkog rata nizali Izet Nanić i njegova 505. Viteška brigada.

            Autor knjige, Sead Jusić, kao učesnik i svjedok narastanja i stasavanja bužimske brigade, opisuje kroz koje su sve procese i iskušenja prošli Izet Nanić i njegovi saradnici u borbi za jedinu nam domovinu Bosnu i Hercegovinu.

            Knjiga sadržajno obuhvata ratni put 505. Vmt brigade do kraja septembra 1994. godine, sa težištem na opis bitke pod nazivom „Operacija Breza-94“.

U”Grabež 1992-1993, trganje od zaborava” je autentično svjedočenje o Grabežu – lokalitetu koji je ratnih godina predstavljao centralnu tačku otpora agresoru na području Bihaća, autora brigadira Mirsada Selmanovića.

Knjiga je objavljena u izdanju Arhiva Unsko-sanskog kantona i Društva arhivskih radnika USK-a. Grabež, kao važan topos, predstavlja u tom kontekstu područje susreta historije i pamćenja te mjesto kolektivnih trauma, ali i individualnih osvjedočenja – mjesto koje je bilo presudno za odbranu grada Bihaća.

Vijesti

Podnesena kaznena prijava protiv Željke Cvijanović zbog negiranja genocida

Institut za istraživanje genocida Kanada podnio je kaznenu prijavu protiv Željke Cvijanović, predsjednice Republike Srpske, zbog kršenja Zakona o zabrani negiranja genocida kao i...

U BiH danas kiša: Uskoro stiže promjena vremena s temperaturama do 20 stepeni

Jutros je u našoj zemlji pretežno oblačno vrijeme. U centralnim i istočnim područjima Bosne lokalno sa slabom kišom ili rosuljom. Temperature zraka u 8 sati...

Kvarcna grijalica izazvala požar u porodičnoj kući, poginula jedna osoba

Jedna osoba smrtno je stradala u požaru koji je sinoć izbio u kući u Bijeljini, a uviđajem je utvrđeno da je smrt, vjevatno, nastala...

Stay Connected

21,988FansLike
2,979FollowersFollow
18,600SubscribersSubscribe