6.4 C
Srebrenik
Subota, 25 Septembra, 2021

U TK se posljednjih godina rađa manje beba nego u ratnom periodu

Tuzlanski kanton suočava se sa padom nataliteta posljednjih deset godina, odnosno sve manje je rođenih beba.

Prema riječima načelnika Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla doc.dr. Igora Hudića u najmnogoljudnijem kantonu statistike govore da se posljednjih godina rađa manje beba, nego je to bilo u ratnom periodu.

U prošloj godini smo imali najmanji broj porođaja i novorođenih beba od kada postoji statistika na našoj klinici, a mi imamo podatke u zadnje četiri decenije o broju porođaja – izjavio je za dr. Hudić.

Načelnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla smatra da je jedan od razloga pada nataliteta iseljavanje mladih parova koji su u reproduktivnom dobu.

Nije rijetka situacija kada se žene odlučuju na prekid trudnoće u ranim sedmicama, a njihovi razlozi su individualni. Do desete sedmice trudnoće je moguće izvršiti abortus, a od desete do dvanaeste uz odobrenje prvostepene komisije.

– Mi sa svakom ženom obavimo razgovor, ali nikada ne ulazimo u detalje zbog čega neko se odlučuje za prekid trudnoće, to nije naša ni moralna, a ni zakonska obaveza – izjavio je Hudić.

Tačne statistike o prekidima trudnoća nema zbog mogućnosti da se ti zahvati obavljaju i u privatnim ustanovama.

Vijesti

Novi COVID bilten za BiH koji treba da nas zabrinjava

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini je 589 osoba (jučer 852) pozitivno na koronavirus. Testirano je ukupno 2.663 uzorka (jučer 3.457 ). U ovom vremenskom periodu od posljedica COVID-19 preminule 32 osobe (jučer 26): u FBiH...

Uhapšeni pripadnici Granične policije zbog sumje u koruptivne aktivnosti tokom prijema kadeta

Pripadnici Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) ušli su jutros u prostorije Granične policije BiH u Sarajevu.  Saznajemo da su zbog sumnje u koruptivne aktivnosti tokom prijema kadeta uhapšene...

Albanija izglasala prvu vladu kojom dominiraju žene: Evo ko su nove ministrice

Nakon održanih izbora krajem aprila i pobjede Socijalističke partije na čelu s Edijem Ramom, uslijedilo je nekoliko mjeseci sastavljanja Vlade. Priča je završila uspostavom i...

Stay Connected

21,988FansLike
2,954FollowersFollow
18,500SubscribersSubscribe