Četvrtak, 18 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETUhapšeni Srebreničanin pušten na slobodu

Uhapšeni Srebreničanin pušten na slobodu

Nakon što je rije sedam dana SIPA uhapsila Behudina Husića, on je danas pušten iz pritvora.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Husića su uhapsili 14. septembra po međunarodnoj potjernici koju je za njim raspisao Okružni sud u Bijeljini.

Optužen je kao saizvršioc za ubistvo četiri osobe srpske nacionalnosti u mjestu Krušev Do kod Srebrenice.

– Mi sporimo postojanje osnovane sumnje da je Behudin Husić počinio krivično djelo. Istakli smo navode iz odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine (BiH) po apelaciji podnijetoj u predmetu Nedžada Husića, suoptuženika u ovom predmetu. Tada je Ustavni sud utvrdio da osnovna sumnja nije obrazložena, a u toj odluci se kao suoptuženi navodi Behudin Husić, dakle ta odluka se i na njega odnosi – rekla je advokatica Avdibegović.

Husić je preživio genocid u Srebrenici u julu 1995. godine i kolonu smrti, a sve do maja 1996. godine sa još šest Srebreničana krio se po šumama. Nakon što su se predali pripadnicima IFOR-a, oni su ih, umjesto da ih zaštite, izručili zvorničkoj policiji. Tamo nad njima počinje fizička i psihička tortura koja za posljedicu ima da potpisuju priznanja o ubistvima četiri osobe srpske nacionalnosti, a na osnovu tog iznuđenog priznanja, koje je kasnije povučeno, Behudin Husić, Nedžad Hasić i Ahmo Harbaš su osuđeni na ukupno 60 godina zatvora. Vrhovni sud RS-a u junu 1999. godine ukinuo je presudu i postupak vratio na ponovno suđenje. U međuvremenu “srebrenička trojka” je u januaru 1999. godine razmijenjena po protokolu između FBiH i RS-a, a sada ih se ponovno traži za isto krivično djelo ubistva.

FAKTOR.BA

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments