Ponedjeljak, 17 Januara, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETAfera Respiratori: Fadil Novalić i drugi i danas pred sudom

Afera Respiratori: Fadil Novalić i drugi i danas pred sudom

U Sudu Bosne i Hercegovine danas se nastavlja suđenje premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i drugima u vezi sa nabavkom 100 respiratora vrijednosti 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite iz Kine uvezla kompanija “Srebrena malina”.

Osim Novalića, u aferi “Respiratori” optuženi su i ministrica finansija Federacije BiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Ročište je zakazano za danas od 9.30 sati, sudija u ovom slučaju je Džemila Begović.

Na prošlom ročištu svjedočili su uposlenici iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH koji su govorili kako je firma Srebrena malina po ubrzanoj proceduri upisana u registar veletrgovaca i dobila dozvolu za uvoz respiratora.

Mladen Čančarević ispričao je kako mu je 23. aprila prošle godine direktor Agencije rekao da su ga kontaktirali u vezi sa firmom koja treba da uveze respiratore za potrebe Vlade FBiH i da se raspituju za potrebne procedure.

Čančarević, koji je pomoćnik direktora za opšte i pravne poslove, kazao je da ga je poslije nazvao Fikret Hodžić, kojeg je uputio na stranicu Agencije u vezi sa potrebnom dokumentacijom.

Svjedok je dodao da su i druge kolege radile na ovom slučaju, a da je Hodžić podnio zahtjev i dokumentaciju. Napomenuo je da je koleginica iz inspekcije tražila da Hodžić ponovo pošalje fotografije sa lica mjesta, jer prvobitne nisu bile adekvatne.

“Izdata je dozvola za interventni uvoz, pravno lice je upisano za četiri ili pet dana”, kazao je Čančarević.

Danas je najavljeno da se pred Sudom BiH u svojstvu svjedoka pojavi Mustafa Kadribegović, koji je nakon suspenzije Fahrudina Solaka kratko bio na čelu Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments