4.3 C
Srebrenik
Petak, 15 Oktobra, 2021

Analiza: Građani u BiH plaćaju najskuplje lijekove u regionu

BANJALUKA – Regulativa koja se odnosi na tržište lijekova u BiH isključivom je interesu veletrgovaca i maloprodajnih lanaca apoteka, zbog čega bh. građani u odnosu na Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru, plaćaju najveće cijene lijekova.

Podaci su ovo Analize “Realna cijena lijekova” koju je uz pomoć Centra civilnih inicijativa i USAID-a uradilo Udruženje “Misli dobro”.

Naime ova analiza, prva u BiH rađena na temu cijena lijekova, pokazala je da devet, od posmatranih 13 lijekova iz grupe deset najprodavanijih lijekova u BiH, najskuplje u regionu i da odgovornost za to snose svi nivoi vlasti.

Kako su naveli prije svega to je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH, ali i entitetska ministarstva zdravlja i zavodi za zdravstveno osiguranje kao i kantonalni zavodi zdravstvenog osiguranja.

Kako je pokazala ova analiza ono što posebno zabrinjava je činjenica da nadzor nad tržištem lijekova, vrijednim više od 700 miliona KM, u BiH praktično ne postoji.

“Pravilnik o načinu kontrole, oblikovanja i izvještavanja o cijena donesen 2017. godine, direktor Agencije za lijekove je imao 60 dana da imenuje organ koji će vršiti nadzor nad Pravilnikom, ali je Nadzorno tijelo imenovano tek u decembru 2018. godine, a zbog problema sa naknadama danas ne funkcioniše i ne zasijeda”, rekao je Uroš Vukić, član Udruženja “Misli dobro”.

Analiza je pokazala i da BiH ima najveću velebrodajnu maržu od 8 odsto, dok je u Srbiji i Crnoj Gori ona 6 odsto.

“Ništa bolja situacija nije ni sa regulativama koja se donosi na nivou entitetskih vlasti i na nivou kantona, jer su maloprodajne marže u Srpskoj i FBiH fiksne i iznose 20 odnosno 25 odsto, dok su te marže u Crnoj Gori 18 odsto, a u Srbiji i Hrvatskoj su diferencirane, te što je lijek skuplji marža je manja”, kazao je Vukić.

Vijesti

Kvarcna grijalica izazvala požar u porodičnoj kući, poginula jedna osoba

Jedna osoba smrtno je stradala u požaru koji je sinoć izbio u kući u Bijeljini, a uviđajem je utvrđeno da je smrt, vjevatno, nastala...

U Beogradu u 50. godini preminuo glumac Marko Živić

Glumac Marko Živić preminuo je u 50. godini u Beogradu od posljedica koronavirusa, potvrđeno je iz Beogradskog dramskog pozorišta za srbijanske medije. Živić je rođen...

Hrvatska: Bh. piletina povučena sa tržišta zbog salmonele

Odlukom Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske sa tržišta je povučena pošiljka piletine iz Bosne i Hercegovine. Navodi se kako je u pilećem batku i karabatku, utvrđena prisutnost bakterije „Salmonella...

Stay Connected

21,988FansLike
2,979FollowersFollow
18,600SubscribersSubscribe