Utorak, 7 Decembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETPodnesena kaznena prijava protiv Željke Cvijanović zbog negiranja genocida

Podnesena kaznena prijava protiv Željke Cvijanović zbog negiranja genocida

Institut za istraživanje genocida Kanada podnio je kaznenu prijavu protiv Željke Cvijanović, predsjednice Republike Srpske, zbog kršenja Zakona o zabrani negiranja genocida kao i zbog pokušaja rušenja ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine i narušavanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke neovisnosti, međunarodnog pravnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine.

Željka Cvijanović je donijela ukaz prema kojem u tom entitetu ne važe izmjene Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, a kojima se kažnjava negiranje genocida i drugih zločina presuđenih na domaćim i međunarodnim sudovima.

“Svojim postupanjem osumnjičena je, s ciljem izazivanja međunacionalne netrpeljivosti, razdora i mržnje, svjesno, namjerno, javno i opasno derogirala ustavno-pravni poredak države Bosne i Hercegovine kršeći odredbe ustava Bosne i Hercegovine, odredbe Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine i odredbe Daytonskog mirovnog sporazuma, što ima vrlo opasne reperkusije na mir i sigurnost ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u regiji i šire”, navedeno je iz IGK-a.

Izmjene Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko važe na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine. Entitetski ukazi ne mogu osporiti odredbe Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Postupanje predsjednice bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska je protivno Ustavu Bosne i Hercegovine i Daytonskom mirovnom sporazumu te tako, i po Kaznenom zakonu kažnjivo. Po međunarodnom pravu, entitet nije nadležan za donošenje takvih akata i u konkretnom slučaju ne može proizvesti bilo kakav pravni učinak.

Republika Srpska je samo organizacijski dio strukture države Bosne i Hercegovine i niži je po snazi odlučivanja od Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a visoki predstavnik ima nadležnosti da regulira neusuglašena pitanja”, podsjećaju iz IGK-a.

Institut za istraživanje genocida Kanada također je podnio kaznenu prijavu zbog negiranja genocida u Srebrenici protiv Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Stupanjem na snagu odluke o dopuni Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine prvi put imamo pravnu osnovu i zakonsko uporište da se prijavljuju oni koji javno negiraju genocid u Srebrenici i tako narušavaju ustavno-pravni poredak države Bosne i Hercegovine”, zaključeno je u IGK-u.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments