Nedjelja, 5 Decembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETAustrija ulazi u potpuni lockdown, poznata pravila za izlazak iz kuće

Austrija ulazi u potpuni lockdown, poznata pravila za izlazak iz kuće

Austrijski parlament usvojio je sinoc odluku o zatvaranju koja stupa na snagu od ponoći u cijeloj zemlji. Za “lockdown” glasali su Narodna partija Austrije i Zeleni, koji čine vladu, kao i Socijaldemokratska partija.

Stranka Neos je kritikovala zatvaranje odmah poslije njegove najave, smatrajući da je vlada prekasno djelovala.

Slobodarska partija odbija sve mjere, što je potvrdila i jučer tokom demonstracija na koje je pozvala građane. Na osnovu ove odluke austrijskog parlamenta od ponoći za sve građane uvodi se cjelodnevno ograničenje slobode kretanja.

Vlada je najavila da će “lockdown” trajati 20 dana, do 12. decembra, a pošto se takvo ograničenje slobodog kretanja može uvesti za najviše 10 dana, kasnije je potrebna odluka o produženju.

Građani od ponoći svoje kuće mogu napustiti samo ako moraju na posao ili u školu, odnosno u kupovinu potrepština za život, ali i radi psihičkog i fizičkog oporavka.

Sve prodavnice, osim prehrambenih, drogerija i apoteka, bit će zatvorene, uključujući restorane, hotele i kulturne i zabavne ustanove.

U svim javnim zatvorenim prostorima uvodi se obaveza nošenja maske FFP2, što važi i na radnom mjestu, gdje se i dalje primjenjuje takozvano 3G pravilo, prenose mediji.

Prema ovom pravilu, na posao mogu doći samo vakcinisani, oporavljeni ili negativno testirani.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments