Ponedjeljak, 8 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETBrzi test na koronavirus u državnim apotekama 15, u privatnim osam KM,...

Brzi test na koronavirus u državnim apotekama 15, u privatnim osam KM, jesu li pouzdani?

U apotekama u našoj zemlji odnedavno se mogu kupiti brzi antigenski testovi na prisustvo koronavirusa za kućnu upotrebu. U nekoliko apoteka, privatnih i onih koji se nalaze u sastavu JU Apoteke Sarajevo, kažu da, osim što su jednostavni za upotrebu, puno su jeftiniji od onih kojima se građani podvrgavaju u laboratorijama, a čija je najniža cijena 20 KM, piše Faktor. 

Zanimljivo je da su u Sarajevu testovi gotovo za dvostruko jeftiniji u privatnim apotekama nego u državnim koje se nalaze u sastavu JU Apoteke Sarajevo. Tako ćete u apoteci u ulici Obala Kulina Bana u Starom Gradu (u sastavu JU Apoteke Sarajevo) test platiti 14,95 KM, koliko iznosi i u apoteci u naselju Buča Potok u Novom Gradu. –

Dobijete jedan paketić s reagensom i trakicom za kućnu upotrebu. Uputu o upotrebi možete dobiti u apoteci od farmaceuta, a sadrži ga i svaki test. Vrlo je jednostavan i brz postupak – kazala je zaposlenica u apoteci u sarajevskom naselju Buča Potok. Brzi antigenski tekst na koronavirus u apoteci u ulici Emira Bogunića Čarlija, u naselju Ilidža, iznosi 15 maraka, dok ga u apoteci u ulici Salke Lagumdžije, u naselju Dobrinja, trenutno nema za kupiti. U privatnoj apoteci “Dina” također možete kupiti ovaj test, a platit ćete ga 9,50 KM. U privatnoj apoteci “Delfin” iznosi 7,90, a u apoteci “Rosić” u Istočnom Sarajevu 8,40 maraka.

No, koliko su ovi kućni testovi zaista pouzdani?

Prema riječima epidemiologinje dr. Andree Jurić, oni su u pravilu slabije senzitivni nego testovi koji se rade u zdravstvenim ustanovama. – To znači da test može biti lažno negativan, ali se mogućnost toga smanjuje ako postoji sumnja na prisutnost koronavirusa, pa osoba nakon 24 do 48 sati, ponovi testiranje – kaže Jurić.

No, prema riječima epidemiologinje, testiranju se pristupa samo onda kada postoji indikacija za to, odnosno kada klinička slika osobe ukazuje na moguću prisutnost koronavirusa. – Povišena tjelesna temperatura, bolovi u tijelu, osjećaj nemoći, suhi kašalj su simptomi koji pacijenta upućuju da pozove ambulantu kojoj pripada, odnosno kada bi pacijent, ako to želi, mogao u apoteci uzeti test i testirati se.

No, ponavljam opet, taj test nije sto posto siguran, i to svakako treba uzeti u obzir ako je rezultat negativan. Tada se pacijent treba, ili ponovno testirati, nakon 48 sati, ili se javiti svom liječniku koji će odrediti daljnji tijek liječenja – pojašnjava Jurić. Ono što je najvažnije kod COVID-19, jeste rano započinjanje liječenja, koje onda, kako kaže Jurić, daje dobre rezultate.

Iako nisu sto posto pouzdani, kućni testovi ipak, dodaje, štede novac i vrijeme. – Testovi koje nude privatne laboratorije su dosta skuplji, a kad uzmemo u obzir stupanj pouzdanosti i jednih i drugih, ta razlika nije velika – navela je Jurić. Dodajmo i to da brzi antigenski kućni test daje rezultat već za oko 20-tak minuta od trenutka testiranja.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments