Srijeda, 10 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETDrastične kazne na granici Hrvatske zbog pašteta, kupusa ili kobasica

Drastične kazne na granici Hrvatske zbog pašteta, kupusa ili kobasica

Hrvatska je počela sa punom primjenom Zakona Evropske unije po pitanju stroge kontrole na granicama u vezi s unosom proizvoda životinjskog porijekla, hrane ili biljaka iz trećih zemalja. Ukoliko putujete iz BiH u Hrvatsku, vodite računa šta smijete nositi, jer biste u protivnom mogli dobiti visoku novčanu kaznu.

To su nedavno na svojoj koži osjetili brojni putnici koji su iz BiH ponijeli nekoliko kilograma kupusa, kobasica, cigareta ili više komada pašteta. Godinama nisu imali nikakvih problema, no odnedavno situacija je drugačija jer carinici traže sve neprijavljene proizvode bez odgovarajućih certifikata.

Jedan putnik je kažnjen na Graničnom prijelazu Izačić zbog 10 glavica kupusa sa čak 5.100 kuna odnosno oko 1.327 KM.

“Kako se navodi u prekršajnom nalogu koji je izdan ovom vozaču, kriv je jer nije podnio carinsku deklaraciju za robu pod zabranama koja je pronađena u torbama u prtljažnom prostoru i to 15 kilograma svježeg kupusa”, navodi portal GPmaljevac.com koji redovno prati dešavanja na granicama i promjene pravila putovanja.

Tako su im se počeli javljati putnici prilažući prekršajne naloge koje su morali platiti odmah – 3.500 kuna za tri tikve, 4.500 kuna za tri akumulatora + 350 kuna za odvoz smeća, kao i 3.000 kuna (782 KM) za 10 kokošijih pašteta.

Od poznatih kaznih najgore je prošao putnik koji je iz BiH ponio sedam kilograma ljutih krajiških kobasica. On je zbog toga morao platiti čak 14.000 kuna odnosno 3.644 KM.

“Sva ova pravila vrijede od ulaska Hrvatske u EU, ali je bila komplicirana provjera s veterinarima i hrpom papira i zbog toga su se putnici manje kontrolisali. Novim zakonom sve je pojednostavljeno. Sada su propisi potpuno usaglašeni s evropskim”, navedeno je u prilogu hrvatske RTL televizije.

Treba istaći da će ovo žestoko pogoditi i državljane Hrvatske koji su često u pograničnim područjima odlazili u BiH po jeftinije životne namirnice. Sada to više neće moći.

Putujete li u EU iz zemlje koja nije članica EU-a, strogo je zabranjeno nositi svježe meso ili suhomesnate proizvode, paštete, mliječne proizvode. Voće i povrće je također zabranjeno prenositi preko vanjskih granica EU što predstavlja i hrvatska granica.

“Pri dolasku u EU možda ćete morati proći službene kontrole nadležnih tijela. Nosite li meso ili mliječne proizvode koje niste prijavili, ti će proizvodi biti zaplijenjeni i uništeni, a vi možete biti kažnjeni novčanom kaznom ili krivično gonjeni”, navedeno je.

Na putovanju u EU smijete nositi proizvode dobivene od životinja. Međutim, većina zemalja EU-a ima stroga pravila o nošenju ugroženih životinja ili biljaka ili proizvoda koji su od njih dobiveni, a u nekim slučajevima možda će vam biti potrebna dozvola.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments