Četvrtak, 18 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETElektroprivreda BiH: Redukcije struje i toplotne energije sve izvjesnije

Elektroprivreda BiH: Redukcije struje i toplotne energije sve izvjesnije

Depoi Termoelektrane u Tuzli su bez zaliha uglja i dalja proizvodnja električne i toplotne energije ozbiljno je ugrožena zbog aktuelnih dešavanja u rudnicima Koncerna i upitne isporuke iz RU Kreka. Redukcije u isporuci i snabdijevanju kupaca su sve izvjesnije, saopšteno je iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine.

Sinoć u 22 sata obustavljen je rad Bloka 4, a u pogon je kao zamjenski kapacitet uključen Blok 3 sa jednim kotlom. U pitanju su postrojenja u kojem se proizvodi toplotna energija za zagrijavanje oko 120 hiljada građana Tuzle i Lukavca.

“Blok 3 će u narednoj sedmici za koju je prognozirano zahlađenje, biti u pogonu sa oba kotla. Potrebne količine ugalja za njegov rad biće obezbjeđene iz rudnika Banovići i Stanari.”

Naredne sedmice proizvodnja električne energije i tehnološke pare za industriju će se obavljati samo na Bloku 6 čiji rad je otežan i trenutno se zasniva na protočnom prijemu, što podrazumijeva da se sve isporučene količine uglja odmah transportuju u proizvodni proces, rečeno je iz EP BiH.

“Termoelektrana Tuzla obavijestila je korisnike toplotne energije i tehnološke pare o mogućoj redukciji u snabdijevanju uzrokovanoj obustavom isporuke uglja iz rudnika Koncerna. U Termoelektrani Kakanj su zbog otežanog rada postrojenja u Tuzli, u pogonu sva tri bloka i njihov dalji rad u punom kapacitetu upitan je sa tehnološkog i sigurnosnog aspekta.”

Podsjetimo, proizvodnja u rudnicima Zenica, Breza i Kakanj, kako je i najavljeno tokom protesta rudara u Sarajevu, obustavljena je jer su rudari sedam rudnika Koncerna Elektroprivrede BiH obustavili proizvodnju.

“Proizvodnja je obustavljena i tako će ostati sve do ispunjenja naših zahtjeva”, kazao je za BHRT Abdel Fazlić, predsjednik Sindikata radnika RMU Kakanj.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments