Ponedjeljak, 6 Decembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETEUFOR: Stopostotno smo posvećeni Bosni i Hercegovini

EUFOR: Stopostotno smo posvećeni Bosni i Hercegovini

U EUFOR-u su potvrdili da im je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno odobrilo produženje mandata za još godinu dana.

Između ostalog, naglasili su da su “stopostotno” posvećeni Bosni i Hercegovini. Kako su saopstili, ovo znači da će i dalje podržavati lokalne vlasti u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja, u tijesnoj suradnji sa agencijama za provođenje zakona i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Smatraju da je međunarodna zajednica obnovom mandata poslala i, kako je navedeno, jasnu poruku podrške i povjerenja, priznajući rezultate koje je operacija “Althea” ostvarila u proteklih 17 godina, posebno doprinos EUFOR-a održavanju mira i stabilnosti. Poručili su da su spremni nastaviti obavljati svoje dužnosti i ispunjavanjem svih svojih zadataka u svrhu podrške sigurnom i stabilnom okruženju u skladu sa mandatom i sa, kako je istaknuto, stopostotnom posvećenosti Bosni i Hercegovini, njenim građanima i napretku ove zemlje na putu ka Europskoj uniji.

Napomenuli su da ovo obuhvata i podršku Master planu Bosne i Hercegovine za streljivo, naoružanje i minsko-eksplozivna sredstva, deminiranju i kolektivnoj obuci sa Oružanim snagama, koje kao multietničke i osposobljene oružane snage pomažu da se vrati povjerenje građana u stabilnu i sigurnu državu, saopćili su iz EUFOR-a.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments