Utorak, 7 Decembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETFacebook gasi program za prepoznavanje lica

Facebook gasi program za prepoznavanje lica

Meta (ex Facebook) gasi značajku prepoznavanja lica nakon dugotrajne bitke za privatnost. Meta kaže da će se promjena uvesti nekad u tjednima koji su pred nama.

U sklopu toga, tvrtka će prestati koristiti algoritme za prepoznavanje lica koji je korišten za označavanje ljudi na fotografijama i videima, te će izbrisati predloške za prepoznavanje lica koje koristi za identifikaciju.

Do ovako radikalne odluke dovelo je to što se Facebook našao pod lavinom tužbi zbog kršenja zakona o privatnosti, a ona koja ih je stajala 600 milijuna dolara je bila optužba za kršenje zakona o biometrijskoj privatnosti savezne države Illinois.

Potpredsjednik Meta odjela za umjetnu inteligenciju Jerome Pesenti navodi da je više od jedne trećine Facebookovih dnevno aktivnih korisnika bilo uključilo ovu opciju i da će nažalost više od milijardu profila za prepoznavanje lica biti trajno izbrisano kao dio nadolazeće promjene.

Facebookova odluka neće utjecati na nezavisne tvrtke koje rade u sklopu američke nacionalne sigurnosti, koje su izgradile ogromne baze podataka slika skidajući fotografije i podatke o njima s društvenih mreža uključujući i Facebook, tj. one neće biti primorane brisati svoje baze podataka i moći će ih nastaviti slobodno koristiti.

Isključujući značajku koju je koristila godinama, Meta se nada da će ojačati povjerenje korisnika o zaštiti privatnosti. Ovo se sve događa dok se priprema uvođenje tehnologije virtualne i proširene stvarnosti koja potencijalno također ugrožava privatnost. Tvrtka je ranije ove godine predstavila nekoliko pametnih naočala opremljenih kamerom u suradnji s Ray-Banom, koje će također biti sastavni dio logistike potrebne za virtualnu stvarnost.

Sve ove promjene i novosti na kraju krajeva zahtijevaju samo jedno da bi funkcionirale, a to je povjerenje od korisnika. Koje Facebook unatoč raznim teorijama zavjera i ima.

Kakvo je Vaše mišljenje o svemu tome, brine li Vas potencijal ove tehnologije ili Vam je sasvim svejedno?

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments