Srijeda, 26 Januara, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETJevreji u BiH počeli proslavu Hanuke, čestitke uputio premijer TK

Jevreji u BiH počeli proslavu Hanuke, čestitke uputio premijer TK

U povodu nastupajućeg praznika Hanuke, premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić uputio je danas javnu čestitku svim vjernicima jevrejske vjeroispovijesti u kojoj stoji:

„U ime Vlade Tuzlanskog kantona i u svoje ime svim jevrejima čestitam praznik svjetlosti i posvećenja. Ovi dani prilika su da svjetlo Hanuke svima donese obilje dobra, radosti, zajedništva i mira.

U to ime,

Hag Hanuka Sameah!“

image of jewish holiday Hanukkah background with menorah (traditional candelabra) and burning candles

Praznik Hanuka veoma je značajan za jevrejsku zajednicu prije svega zato što se radi o prazniku slobode i svjetlosti.

Savjetnik za kulturu i religiju Jevrejske zajednice u BiH Eli Tauber podsjetio je na legendu o tome da je u hramu, koji je bio uništen, pronađena zdjela ulja koje je, sudeći po količini, moglo da gori samo jedan dan.

– Kako kaže legenda, desilo se čudo, gorjelo je osam dana i osam noći. Zato jevrejski praznik Hanuka traje osam dana, svaki od tih dana pali se jedna dodatna svijeća u znak sjećanja na dane koje je gorjela mala posuda sa uljem. Tad se desilo čudo, smatra se da je tada Bog spasio jevrejski narod – kazao je za Fenu.

U Jevrejskoj zajednici u Sarajevu sinoć je taj događaj obilježen svečano. Postavljena je nova – svjetleća Hanukija – svjećnjak, ispred Sinagoge, na obali Miljacke. Članovi zajednice i vjernici pomolili su se, u prostorijama Sinagoge, upalili prvu svijeću – za prvu večer, potom se zasladili krofnama. Taj praznik poznat je još i kao praznik ulja, a sve što se tad jede mora biti spremljeno u dubokom ulju.

– Zasladili smo se krofnama, koje se peku u dubokom ulju. Tako smo, uz prigodnu pjesmu, dočekali ovaj praznik – naglasio je.

Tačan početak Hanuke razlikuje se od godine do godine, a prema jevrejskom kalendaru počinje 25. kisleva. Paljenjem prve svijeće na Hanukiji, zalaskom Sunca, ove godine proslava tog praznika počela je 28. novembra.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments