Srijeda, 1 Decembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETMostar se našao na listi najljepših malih gradova Europe

Mostar se našao na listi najljepših malih gradova Europe

CNN je nedavno predstavio listu najljepših malih gradova Evrope, a u konkurenciji se našao i Mostar, koji je predstavljen kroz Stari most kao jednu od najpoznatijih znamenitosti Balkana, ali i kao jedan od najboljih primjera balkanske islamske arhitekture.

Kako piše CNN, mali gradovi na kontinentu osvajaju svojom prekrasnom arhitekturom i velikim dijelom kulture koju ćete naći u velikim gradovima, ali uz manje gužve. Spisak najljepših malih gradova, na kojem se našao i Mostar, obuhvata destinacije poput skromnih ribarskih gradova ili srednjovjekovnih utvrđenja na vrhovima planina.

“Stari most, koji su izgradile Osmanlije u 16. vijeku, dugo se smatrao jednim od najboljih primjera balkanske islamske arhitekture”, piše CNN. Istakli su da je most jedna od najpoznatijih znamenitosti na Balkanu, pomenuli tradicionalne skokove, kao i činjenicu da je Mostar danas stanica na Svjetskoj seriji Red Bull Cliff Diving.

Pored Mostara, na listi se našao i jedan grad iz Hrvatske – Korčula, s istoimenog otoka, za koji su napisali: “Grad svjetske klase, s blistavo bijelim ulicama i zgradama isklesanim od lokalnog kamena, vodom gotovo svuda unaokolo i prekrasnim zgradama koje su ostavili Mlečani, koji su ovdje vladali stoljećima.” Tu je i Giethoorn u Nizozemskoj, koji zovu nizozemskom Venecijom, uz bezbroj vodenih kanala, ali i znatno manje turista.

Izdvojili su i portugalski Guimaraes, koji je proglašen prvom prijestolnicom zemlje u 12. vijeku, a njegovo srednjovjekovno jezgro ostalo je uglavnom netaknuto. Na listi su se našli i Roscoff u Francuskoj, Anghiari i Mazara del Vallo u Italiji, Nafplio u Grčkoj, njemački Dinkelsbühl, irski Kenmare, kao i Piran u Sloveniji.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments