Utorak, 7 Decembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETNova pravila za putovanje u Austriju

Nova pravila za putovanje u Austriju

Savezno ministarstvo za socijalna pitanja, zdravstvo, njegu i zaštitu potrošača Republike Austrije izdalo je saopćenje po pitanju putovanja u tu zemlju iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Sjeverne Makedonije, Albanije i Kosova.

Naime, osobe koje u Austriju putuju iz gore navedenih zemalja obavezne su posljednih 10 dana boraviti u tim zemljama, a nakon toga, prilikom ulaska u Austriju, moraju obavezno posjedovati jedno od 3G pravila.

Ovo pravilo (3G pravilo) odnosi se na slijedeće:

  1. Testiran/a (negativan PCR test ne smije biti stariji 72 sata od trenutka uzimanja brisa ili antigen “brzi” test koji ne smije biti stariji više od 48 sati od trenutka uzimanja brisa),
  2. Oporavljen/a (oporavljenost od Sars-Cov-2 obavezno je dokazati sa testom na antitijela ili pozitivnim OCR testom na njemačkom ili engleskom jeziku. Vrijedi 180 dana.),
  3. Cjepljen/a (sa BioNtech, AstraZeneca, Moderna, Johnson&Johnson, Sinovac i Sinopharm. Austrija nije odobrila ruski vakcinu Sputnjik V. Trajanje vakcine je 360 dana).

Prilikom putovanja u Austriju iz BiH, Srbije, Crne Gore, Kosova, Albanije I Sjeverne Makedonije potrebna je registracija klikom na Pre-Travel-Clearance, maksimalno 72 sata prije dolaska na austrijsku granicu.

Obavezna registracija i karantin za ulazak u zemlju ne važi za:

  • osobe u okviru redovnog putovanja (učešće u školskoj i univerzitetskoj nastavi, posjeta životnom partner, porodični razlozi),
  • lica koja u zemlju ulaze iz poslovnih razloga,
  • humanitarne kadrove,
  • jedno lice u pratnji u slučaju ulaska uz zemlju iz medicinskih razloga,
  • lica koja u zemlju ulaze kako bi se odazvali obavezujućim sudskim pozivima ili obavezama prema drugim državnim organima.

Ukoliko ne posjedujete jedno od 3G pravila, obavezni ste u roku od 24 sata napraviti PCR test unutar Republike Austrije. Testirati se možete besplatno u apotekama ili na testsnim stanicama koje su dostupne od četvrtka, 04. novembar 2021. godine za sad u Gornjoj Austriji.

Djeca do pune 12te godine nisu obavezna ispunjavati pravilo.

Tranzit kroz Republiku Austriju je dozvoljen.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments