Subota, 22 Januara, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETObilježavanje 3. decembra – Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

Obilježavanje 3. decembra – Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

Informativni centar za osobe sa invaliditetom “Lotos” Tuzla povodom 3. Decembra – Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, zajedno sa Koalicijom organizacija osoba sa invaliditetom sa područja Tuzlanskog kantona, organizuje realizaciju niza aktivnosti s ciljem obilježavanja 3. decembra – Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, u skladu sa potrebom poštivanja trenutnih mjera zaštite uslijed pandemije koronavirusa.

Tema obilježavanja 03. decembra 2021. godine je: “Liderstvo i sudjelovanje osoba s invaliditetom prema uključivom, dostupnom i održivom svijetu nakon COVID-19.”

U Bosni i Hercegovini više od  80% osoba sa invaliditetom živi u siromaštvu ili je veoma blizu granice siromaštva, te nisu ravnopravno s ostalima uključeni u sve tokove društva. Osobe s invaliditetom, i pored zakonske regulative koja im garantuje ostvarivanje svih ljudskih prava, imaju otežan pristup obrazovanju, zapošljavanju, uslugama socijalne i zdravstvene zaštite i drugim pravima koja im kao građanima pripadaju.

Ratifikacijom Konvencije UN o pravima osoba sa invaliditetom Bosna i Hercegovina se obavezala stvarati uslove za dostojanstven život, puno poštovanje prava i osiguravanje jednakih prilika za uključenost osoba sa invaliditetom u društvo, međutim, Konvencija se adekvatno ne provodi, te je osobama s invaliditetom uskraćen dostojanstven i kvalitetan život u zajednici.

„Želimo biti partneri institucijama vlasti u procesu donošenja odluka koje se tiču života nas, osoba sa invaliditetom, jer smo mi jedini legitimni zastupnici naših prava, a država na svim nivoima funkcionisanja ima obavezu da nam to partnerstvo i podršku osigura kroz podršku radu naših organizacija“, istakao je Suvad Zahirović, predsjednik Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom Tuzlanskog kantona.

Koalicija organizacija osoba s invaliditetom Tuzlanskog kantona želi ovom prilikom još jednom da utiče na podizanje svijesti o pravima osoba s invaliditetom, kako bismo zajedno doprinijeli stvaranju društva u kojem će se poštivati i graditi ravnopravnost svih građana i građanki podjednako, a osobe s invaliditetom se neće suočavati sa preprekama prilikom ostvarivanja svojih osnovnih ljudskih prava.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments