Nedjelja, 5 Decembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETOd danas u Hrvatskoj obavezne covid potvrde u javnim i državnim ustanovama

Od danas u Hrvatskoj obavezne covid potvrde u javnim i državnim ustanovama

Dužnosnici, službenici i zaposlenici ustanova i tvrtki čiji su osnivači država, županije, gradovi i općine dužni su potvrde pokazati osobi koju ovlasti poslodavac, a odbiju li se testirati ili pokazati potvrdu neće moći ući u radni prostor.

Covid potvrde koje dokazuju da je netko vakcinisan, da je prebolio covid-19 ili je negativan od utorka postaju obavezne za ulaz u javne i državne ustanove, čime vlasti žele dodatno zaštiti zdravlje građana, potaknuti ih na vakcinisanje i osigurati dostupnost zdravstvenog sistema.

Prema odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite, EU digitalnu potvrdu prilikom dolaska na posao morat će predočiti svi javni i državni zaposlenici, kao i oni u tijelima na lokalnoj razini, a za one koji nisu vakcinisani ili preboljeli covid uvodi se sigurnosna mjera obaveznog testiranja na koronavirus.

Bez potvrde ili testa ne može se ući u radni prostor

Dužnosnici, službenici i zaposlenici ustanova i tvrtki čiji su osnivači država, županije, gradovi i općine dužni su potvrde pokazati osobi koju ovlasti poslodavac, a odbiju li se testirati ili pokazati potvrdu neće moći ući u radni prostor. Covid potvrde se uvode i u škole, ali samo za zaposlenike. Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs očekuje u školama određene probleme dok se ne uhoda uvođenje covid potvrda, ali ne i velike poteškoće jer su škole dobile upute Stožera civilne zaštite i dodatne upute Ministarstva.

Potvrde su uz poneki izuzetak obavezne i za sve stranke koje dolaze u službene prostore, ali i druge osobe koje tamo dolaze po bilo kojoj osnovi. Primjerice, Fina je u ponedjeljak pozvala korisnike da prilikom ulaska u poslovnice svoju potvrdu predoče zaštitaru, odnosno osobi koju je poslodavac ovlastio za provjeru dokumenata, te ih uputila na mjesta na kojima, prema preporuci HZJZ-a, mogu obaviti testiranja.

HAC je također izvijestio da je svaki posjetitelj obvezan službenoj osobi na ulazu predočiti potvrdu ili drugi dokaz o testiranju,vakcinisanju ili preboljenju covida. Potvrde se ne primjenjuju na studente u prostorima visokih učilišta, osim ako visoko učilište ne odluči drugačije, učenike u školama i odgojno-obrazovnim ustanovama, na mlađe od 16 godina, na osobe koje dovode dijete ili učenika u školu, vrtić ili ustanovu za odgoj i obrazovanje djece te na adolescente s posebnim potrebama i osobe koje prate osobu koja se ne može brinuti za sebe.

Potvrde neće trebati ni osobe koje u poslovnice HZZO-a dolaze podići svoju covid potvrdu, na osobe čija je prisutnost nužna u postupcima pred pravosudnim, državnim i drugim tijelima, na korisnike poštanskih usluga koji moraju preuzeti pošiljke čije bi nepreuzimanje imalo pravne posljedice te na osobe koje imaju kontraindikaciju za vakcinisanje, što se dokazuje potvrdom.

Oni koji nisu preboljeli covid niti su vakcinisani testirat će se dvaput sedmicno

Zaposlenici koji nisu preboljeli covid ili nisu vakcinisani morat će se testirati dvaput sedmicno, pa je otvoreno više od 6500 testnih mjesta, između ostalog u ordinacijama primarne zaštite i ljekarnama. Testno mjesto moći će odrediti i poslodavac, ali onda će potvrda vrijediti samo za dolazak na posao. Odluka o uvođenju obaveznih covid potvrda za ulazak u javne i državne ustanove donesena je na vrhuncu četvrtog vala pandemije i nema ograničen rok primjene, a ujedno je izdana preporuka privatnim poslodavcima da provode slične mjere.

Covid potvrde proširene su na javni i državni sektor nakon što je početkom novembra ta obaveza uvedena u zdravstvenim i ustanovama socijalne skrbi. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kaže da u sustavu koji obuhvaća proširenje covid potvrda ima 270.000 zaposlenika bez trgovačkih društava, među kojima će se možda 100.000 trebati testirati. “Napravili smo sve da stvorimo infrastrukturu, da bude dovoljan broj mjesta na kojima se mogu testirati.

Omogućili smo poslodavcima da to organiziraju u svojim prostorima, bilo sami bilo da sklope ugovor s nekim tko to može napraviti”, poručio je. Uvođenje obaveznih potvrda bilo je predviđeno za ponedjeljak, ali je odgođeno za jedan dan kako bi se svi zainteresirani mogli testirati i u utorak imati covid potvrde.

Kritike oporbe, biskupa, Milanovića...

Novu mjeru u borbi protiv pandemije koronavirusa kritizirala je oporba ocjenjujući kako je riječ o podjeli na građane prvog i drugog reda. Saborska oporba traži da o epidemiološkim mjerama u Saboru odlučuje sam Sabor, a ne Stožer čijom se odlukom ne može ograničavati saborski mandat. Na obavezne potvrde blagonaklono ne gleda ni Stalno vijeće Hrvatske biskupske konferencije, koje je ocijenilo da se u društvu stvorilo “ozračje određenih pritisaka” na nevakcinisane i poručilo da vakcinisanje mora biti dobrovoljno, bez prisile i uvjetovanja.

Najoštriji u kritici bio je predsjednik Republike Hrvatske  Zoran Milanović koji je uvođenje obaveznih covid potvrda nazvao “mahnitanjem bez ikakvih argumenata” i poručio da se građani trebaju vakcinisati, ali i da imaju pravo na zaštitu od samovolje.   Zbog covid potvrda već danima dio nezadovoljnih građana prosvjeduje na Markovu trgu i u više hrvatskih gradova, tvrdeći da ih se time diskriminira i da im se ograničavaju slobode.

Premijer RH Andrej Plenković odgovorio im je kako je prosvjedovanje protiv vakcinisanja dozvoljeno ali je izrazio nevjericu da u današnje vrijeme netko bira o vakcinisanju vjerovati neprovjerenim i tendenciozno lažnim izvorima u odnosu na ono što je istina. Komentirajući poruku biskupa o vakcinisanju Plenković se pozvao na izjavu pape Franje koji je “bio jasan” i pozvao ljude da se vakcinisu.

VECERNJI.BA

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments