Četvrtak, 7 Jula, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETOvo su zahtjevi rudara koji su drugi dan na ulici ispred Vlade...

Ovo su zahtjevi rudara koji su drugi dan na ulici ispred Vlade FBiH

Nezadovoljni rudari sedam rudnika s područja Federacije ušli su u drugi dan protesta ispred zgrade Federalne vlade u Sarajevu.

Rudari su jučer odbili ući na pregovore u Vladu FBiH s ministrom energije, rudarstva i industrije Nerminom Džindićem, kao i sinoć poslije ponoći, kada je na sastanak stigao federalni premijer Fadil Novalić.

Nakon hitnog sastanka o rješavanju problema rudnika i zahtjeva rudara formiran je pregovarački tim za razgovore s predstavnicima rudara. Rudari su poručili da to za njih nije prihvatljivo te da nastavljaju s protestima sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi – bez ikakvih pregovora.

Ovo su njihovi zahtjevi:

  • Donošenje plana i programa uvezivanja radnog staža radnicima u rudnicima uglja u sastavu Koncerna JP Elektroprivreda (EP)
  • Kontrola metodologije i načina utvrđivanja kalorične vrijednosti uglja, koji se isporučuje iz rudnika uglja u sastavu Koncerna prema JP Elektroprivreda Sarajevo
  • Stavljanje van snage jednostrane odluke poslodavca u rudnicima uglja u sastavu Koncerna o primjeni novog pravilnika o radu i pravilnika o radnom učinku
  • Poštivanje odredbi Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u FBiH
  • Potpuna realizacija Sporazuma koji je potpisao Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH i JP EP 19. maja 2021. godine
  • Smjena Admira Andelije, generalnog direktora JP Elektroprivreda
  • Smjena direktora rudnika uglja u sastavu Koncerna koji se jednostranom odlukom poslodavca po nalogu iz JP EP stavili u primjenu novi pravilnik o radu i pravilnik o random učinku
  • Utvrđivanje minimalne plate u oblasti rudarstva u FBiH u visini od 1.000 KM

Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH, kazao je da su zaključci Vlade FBiH neprihvatljivi za rudare te da oni ostaju ispred zgrade i da očekuju još veću podršku radnika i svih građana BiH.

(Klix)

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments