Subota, 13 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETProizvođači spremni da prilagode vakcine novom soju u kratkom roku

Proizvođači spremni da prilagode vakcine novom soju u kratkom roku

Proizvođači vakcina su izrazili uvjerenje da će moći brzo da prilagode svoje vakcine ukoliko se varijanta omikron virusa korona proširi.

Fajzer i Biontek očekuju da će moći da razviju i proizvedu prilagođenu vakcinu protiv te varijante za otprilike 100 dana, pod uslovom da ih regulatorna tijela odobre.

Novi soj, ranije poznat kao B.1.1.529, karakterišu neke zabrinjavajuće mutacije, a rani dokazi sugerišu da donosi povećan rizik od ponovne infekcije, prenio je Tanjug.

Postoje i strahovi da bi ova varijanta mogla biti otpornija na vakcine koje do sada proizvedene.

Moderna je saopštila da je unaprijedila sveobuhvatnu strategiju za predviđanje novih varijanti od početka 2021, uključujući tri nivoa odgovora ako imunitet koji nude njene vakcine oslabi.

Novavaks je dodao da je već počeo da stvara vakcinu protiv kovid-19 zasnovanu na poznatoj genetskoj sekvenci B.1.1.529 i da će ona biti spremna za početak testiranja i proizvodnje u narednih nekoliko nedjelja.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je juče da je novom soju virusa korona koji je klasifikovala kao “zabrinjavajući”, dala ime omikron prema slovu grčkog alfabeta.

Novi soj B.1.1.529 izaziva zabrinutost i može da se širi brže od drugih varijanti, a preliminarna istraživanja pokazuju kako soj nosi veći rizik od reinfekcije nego drugi sojevi, navedeno je u saopštenju SZO.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments