Srijeda, 1 Decembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETSkupština TK o epidemiološkoj situaciji, incidenca u kontinuiranom porastu

Skupština TK o epidemiološkoj situaciji, incidenca u kontinuiranom porastu

Skupština Tuzlanskog kantona razmatrala je na sjednici informaciju o aktuelnoj situaciji u vezi s pandemijom koronavirusa, a analiziran je period od početka augusta do polovine novembra. 

Broj oboljelih u razmatranom periodu u Tuzlanskom kantonu iznosio je 7.347 pacijenata. 

– Usložnjavanje situacije započelo je početkom devetog mjeseca. Od tada je u kontinuiranom porastu. Blizu trećine testiranih su na kraju i potvrđeni. Incidenca je u kontinuiranom porastu i maksimalna vrijednost je 227 na 100 hiljada stanovnika – izjavio je ministar zdravstva TK Božo Jurić.

Naglasio je da se nalazimo u fazi nekontrolisanog širenja virusa. Najveći broj oboljelih je mlađe životne dobi, dok je najveća smrtnost među stanovnicima treće životne dobi. 

Zastupnik Stranke demokratske akcije u Skupštini TK prof.dr. Šekib Umihanić je sugerisao da je potreban detaljniji izvještaj.

– Informacije koje imamo na svakoj sjednici je ista metodologija. Bilo bi dobro da izvještaj bude potpuniji šta negdje fali. Formirano je Koordinaciono tijelo od koga nemamo nekih rezultata do sada. Kriva veoma dugo ide uzlaznom putanjom. Nemamo potpune informacije o epidemiološkoj situaciji – smatra Umihanić.

Broj smrtnih slučajeva uzrokovanih virusom Covid-19 od početka augusta do polovine novembra iznosi 316.

Procenat vakcinisanih prvom dozom je 30 posto stanovništva, dok je 26 posto stanovništva vakcinisano i drugom dozom.

federalna.ba/Fena

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments