Nedjelja, 5 Decembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETUN / Schmidtov prvi izvještaj o BiH: Izgledi za dalje podjele i...

UN / Schmidtov prvi izvještaj o BiH: Izgledi za dalje podjele i sukobe su vrlo realni

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt upozorio je da je BiH u neposrednoj opasnosti od raspada i da postoji “veoma realna” perspektiva povratka sukoba.

Schmidt bi trebao da predstavi izvještaj na Vijeću sigurnosti UN-a, koje se danas trebalo održati, ali kako je portal Radiosarajevo.ba ranije pisao ono je odgođeno.

U izvještaju UN-u koji je objavio Guardian, Schmidt, je rekao da ako srpski separatisti izvrše prijetnju da će ponovo stvoriti svoju vojsku, cijepanjem nacionalnih oružanih snaga na dva, više međunarodnih mirovnih snaga bi moralo da bude vraćeno da zaustave klizanje ka novom ratu.

U sklopu rasprave o Bosni i Hercegovini, Vijeće sigurnosti UN-a će također glasati o obnovi mandata misije EUFOR-a u BiH u kojoj trenutno sudjeluje 700 vojnika. Ranije je Rusija najavila kako će blokirati produženje misije.

U svom prvom izvještaju otkako je stupio na tu funkciju u augustu, Schmidt, bivši ministar njemačke vlade, upozorio je da se Bosna suočava s “najvećom egzistencijalnom prijetnjom u poslijeratnom periodu”.

Lider bosanskih Srba Milorad Dodik prijeti povlačenjem iz institucija na državnom nivou, uključujući nacionalnu vojsku izgrađenu uz međunarodnu pomoć u posljednjih četvrt stoljeća, i rekonstituisanjem srpskih snaga.

Dodik je 14. oktobra rekao da će natjerati bosansku vojsku da se povuče iz RS-a tako što će opkoliti njene kasarne i da ako zapad pokuša vojno intervenirati, on ima “prijatelje” koji su obećali da će podržati RS, pretpostavljena referenca na Srbiju i Rusiju.

MUP RS-a izveo je prošlog mjeseca “kontraterorističke” vježbe na planini Jahorini, odakle su srpske snage bombardovale Sarajevo tokom opsade 1992-95.

Ovo je jednako secesiji bez njenog proglašenja“, napisao je Schmidt u izvještaju dostavljenom generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterresu u petak. On je rekao da Dodikovi postupci “ugrožavaju ne samo mir i stabilnost zemlje i regiona, već – ako na njih ne odgovori međunarodna zajednica – mogu dovesti do poništavanja samog [Dejtonskog mirovnog] sporazuma”.

Visoki predstavnik je rekao da je moguće da će doći do sukoba između bosanskih nacionalnih agencija za provođenje zakona i policije bosanskih Srba.

Ukoliko se oružane snage BiH rascijepe na dvije ili više armija, nivo međunarodnog vojnog prisustva bi zahtijevao ponovnu procjenu”, upozorio je Schmidt.

„Nedostatak odgovora na trenutnu situaciju ugrozio bi Dejtonski sporazum, dok bi nestabilnost u BiH imala šire regionalne implikacije“, rekao je on.

“Izgledi za dalje podjele i sukobe su vrlo realni.”

Schmidtova upozorenja su izrečena dok je Vijeće sigurnosti UN-a pripremalo svoju godišnju rezoluciju kojom se obnavlja mirovni mandat za EUFOR i sjedište NATO- a, glasanjem već u srijedu. Moskva prijeti da će blokirati rezoluciju ako se ne uklone sve reference na visokog predstavnika.

Kremlj se usprotivio Schmidtovom imenovanju od strane Vijeća za implikacije mira, ad hoc multinacionalnog tijela osnovanog za provedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma, i odbija priznati njegovu vlast.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments