Četvrtak, 7 Jula, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETUnapređenje podrške žrtvama krivičnih djela počinjenih iz mržnje u fokusu aktivnosti OSCE-a...

Unapređenje podrške žrtvama krivičnih djela počinjenih iz mržnje u fokusu aktivnosti OSCE-a u Jugoistočnoj Evropi

Utvrđivanje najboljih primjera iz prakse u pružanju podrške žrtvama krivičnih djela počinjenih iz mržnje u Jugoistočnoj Evropi bilo je centralna tema regionalne konferencije koju je 23. novembra 2021. godine organizirala Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH). Regionalna konferencija bila je posvećena razvoju konkretnih domaćih inicijativa i pružanju pomoći u sprečavanju širenja krivičnih djela iz mržnje počinjenih na osnovu nacionalne ili vjerske pripadnosti na teritoriju drugih država.

Konferencija je okupila predstavnike organa izvršne i sudske vlasti te civilnog društva, kao i socijalne radnike iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije. Događaju su prisustvovali i predstavnici terenskih misija OSCE-a u navedenim zemljama, kao i predstavnici Ureda OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava. Također su prisustvovali i predstavnici Kosova.

Učesnici konferencije analizirali su postojeće modele pružanja podrške žrtvama krivičnih djela počinjenih iz mržnje u Jugoistočnoj Evropi, identifikovali pozitivne aspekte, utvrdili nedostatke te sugerisali daljnje aktivnosti u cilju otklanjanja uočenih manjkavosti.

„Krivična djela iz mržnje u Jugoistočnoj Evropi dijele brojna zajednička obilježja i obrasce, a jedan od njih je i nepovoljan položaj žrtava krivičnih djela počinjenih iz mržnje i izostanak institucionalne podrške. Uvažavanje, podrška i zaštita žrtava i njihovih zajednica veoma su važni i često zanemareni elementi sveobuhvatnog odgovora na krivična djela iz počinjena mržnje“, izjavila je Jasna Dobričik, šefica Odjela za ljudsku dimenziju pri Misiji OSCE-a u BiH.

„Cilj ove konferencije je pomoći da se popune praznine u pružanju podrške žrtvama i dopune postojeće strukture i resursi. Kao profesionalci u različitim područjima rada, naš je zadatak da otvorimo raspravu o ovoj temi i pobrinemo se da ona ostane aktivna i relevantna, u interesu društava ove regije“, dodala je Dobričik.

OSCE od 2012. godine doprinosi uspostavi saradnje i koordinacije u rješavanju problema uzrokovanih krivičnim djelima iz mržnje, u cilju smanjivanja potencijalnih prijetnji po stabilnost regije.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments