Srijeda, 26 Januara, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETVijeće ministara BiH počelo donositi odluke, BiH dio evropskog programa istraživanja i...

Vijeće ministara BiH počelo donositi odluke, BiH dio evropskog programa istraživanja i inovacija

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je na vanrednoj telefonskoj sjednici utvrdilo Prijedlog međunarodnog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o učešću BiH u programu Unije Horizon Evropa – Okvirni program za istraživanje i inovacije-prenosi Patria.

Ova sjednica je prva unazad mjesec i po na kojoj je neka tačka usvojena.

Kako je saopćeno nakon telefonske sjednice s jednom tačkom dnevnog reda, prijedlog ranije dogovorenog sporazuma između BiH i EU-a bit će dostavljen Predsjedništvu Bosne i Hercegovine u daljnju proceduru, a za potpisnicu je predložena ministrica civilnih poslova.

– Predsjedništvu BiH je također predloženo da s danom potpisivanja ovog sporazuma odobri njegovu privremenu primjenu, a do okončanja postupka ratifikacije.

Vijeće ministara BiH na ovaj način potvrđuje kontinuitet učešća u programu EU-a za istraživanje i inovacije od 2009. godine i stvara uvjete za primjenu ovog sporazuma kojim je EU omogućio naučno-istraživačkim organizacijama iz BiH da učestvuju u Programu Horizon Evropa od njegova početka, 1. januara 2021. godine, i iskoriste svoj istraživački i inovacijski potencijal. Evropska unija će potpisati ugovore s pravnim licima iz Bosne i Hercegovine kojima su odobreni projekti u konkursnoj proceduri tokom 2021. godine.

Bosna i Hercegovina je za učešće u ovom programu osigurala plaćanje ulazne karte koja će u 2021. godini, prema procjenama EU-a, iznositi oko 1,5 milion eura, s tim da će dio biti finansiran iz fonda IPA – saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Horizon Evropa je sedmogodišnji program EU-a, nasljednik programa Horizont 2020. u kojem je Bosna i Hercegovina učestvovala kao pridružena zemlja u periodu trajanja programa od 2014. do 2020. godine. Riječ je o ključnom programu finansiranja EU-a za istraživanje i inovacije s budžetom od 95,5 milijardi eura. Program, među ostalim, finansira istraživanja o klimatskim promjenama, pomaže u dostizanju ciljeva održivog razvoja UN-a, povećava konkurentnost, olakšava saradnju i jača utjecaj istraživanja i inovacija na razvoj.

(RTVTK/PATRIA)

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments