Utorak, 7 Decembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETViši politički savjetnik američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena stize u Sarajevo

Viši politički savjetnik američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena stize u Sarajevo

Viši politički savjetnik američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena Derek Chollet u ponedjeljak stiže u Sarajevo..

U State Deparmentu obavlja poslove iz širokog spektra pitanja i posebne diplomatske zadatke prema uputama tajnika. Chollet je ranije bio na pozicijama u State Departmentu, Bijeloj kući i Ministarstvu obrane SAD-a. Od 2012. do 2015. godine bio je pomoćnik američkog ministra obrane za međunarodnu sigurnost, gdje je rukovodio obrambenom politikom SAD-a prema Europi, Bliskom istoku, Africi i zapadnoj hemisferi.

Prije nego se pridružio Pentagonu, Chollet je služio u Bijeloj kući kao specijalni pomoćnik predsjednika i viši direktor za strateško planiranje u osoblju Vijeća za nacionalnu sigurnost (NSC). Od 2009. do 2011. bio je glavni zamjenik direktora osoblja za planiranje politike State departmenta.

Služio je u tranzicijskom timu Biden-Harris State Departmenta 2020., kao i u prijelaznom timu Obama-Biden NSC 2008. godine. Za vrijeme Clintonove administracije, Chollet je bio glavni kreator govora Richarda Holbrookea i kao specijalni savjetnik zamjenika državnog tajnika Strobea Talbota. Ranije u svojoj karijeri pomagao bivšim državnim tajnicima Jamesu A. Bakeru III i Warrenu Christopheru, kao i Holbrookeu i Talbottu, u istraživanju i pisanju njihovih memoara.

Njegov prvi zadatak u State Departmentu bio je kao pripravnik u osoblju za planiranje politike 1992. godine. Izvan vlade, Chollet je bio na raznim pozicijama u vodećim istraživačkim institucijama. Od 2016-2020 bio je izvršni potpredsjednik i viši savjetnik za sigurnosnu i obrambenu politiku u njemačkom Marshall fondu Sjedinjenih Država (GMF), te kao gostujući suradnik u Perry World House Univerziteta u Pensilvaniji.

Bio je i suradnik u Centru za novu američku sigurnost, Centru za strateške i međunarodne studije, Brookings institutu, Kissinger centru za globalne poslove u Johns Hopkinsu/SAIS i Američkoj akademiji u Berlinu. Ova posjet stiže nakon što je u nedjelju u BiH stigao specijalni izaslanik američkog predsjednika Gabriel Escobar. On je već obavio razgovore sa članovima Predsjedništva BiH, članovima kolegija oba doma Parlamenta BiH, oporbom u RS-u i predsjednikom Narodne skupštine RS-a, kao i poslovnoj zajednicom i mladim aktivistima.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments