Nedjelja, 5 Decembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIVlada TK utvrdila prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim...

Vlada TK utvrdila prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima Tuzlanskog kantona

Vlada TK utvrdila je juče prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima Tuzlanskog kantona. Suština izmjena je potpuna finasijska i operativna neovisnost Policijske uprave MUP-a TK. Vlada TK je imenovala radnu grupu za izradu Protokola o postupanju u slučaju uznemiravanja na osnovu spola i seksualnog uznemiravanja i nasilja u Tuzlanskom kantonu. Utvrđen je prijedlog Gender akcionog plana Tuzlanskog kantona za period od 2021. do 2024. godine.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima Tuzlanskog kantona definiše sve ono čime se regulišu prava i obaveze u okviru Uprave policije. Kada je riječ o finansijskoj konstrukciji Uprave policije, nadležnost s Ministarstva unutrašnjih poslova, odnosno ministra se prebacuje na direktora Uprave policije, koji će u budućnosti donositi samostalno odluke, naglasio je ministar unutrašnjih poslova, Midhat Dobrnjić.

Sjednicu Vlade TK obilježila je rasprava o borbi za ravnopravnost spolova. Vlada je imenovala radnu grupu za izradu Protokola o postupanju u slučaju uznemiravanja na osnovu spola i seksualnog uznemiravanja i nasilja u Tuzlanskom kantonu.  

Opredjeljenje Vlade TK je da tokom 16 dana aktivizma, da puni doprinos u podizanju svijesti o značaju borbe protiv rodno zasnovanog nasilja, naglasila je ministrica uprave i pravosuđa, Una Harčin.

Vlada je utvrdila i prijedlog Gender akcionog plana Tuzlanskog kantona za period od 2021. do 2024. godine, koji proizilazi iz obaveze usklađivanja sa Gender akcionim planom BiH, kao i Zakona o ravnopravnosti spolova, kazao je Esad Džidić, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK .

Na sjednici Vlade, Udruženje „Vive žene“ je prezentiralo Inicijativu, koja je i prihvaćena, da se i članovi Vlade uključe u obilježavanje globalne kampanje 16 dana aktivizma, koja ove godine obilježava 30 jubilej postojanja kampanje. U okviru kampanje članovi Vlade će brojnim aktivnostima, kao i medijskim istupima nastojati podići svijest i upoznati građanstvo o značaju podrške žrtvama bilo koje vrste rodno zasnovanog nasilja, seksualnog ili nasilja u porodici.

rtvtk.ba

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments